Čunek: Lipavský je ostuda premiéra, chce rozložit Piráty. Dochází nám popcorn, řekl Juchelka

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) a místopředseda Poslanecké sněmovny Aleš Juchelka (ANO)

360°, Lubomír Zaorálek, Milan Mikulecký, Michael Žantovský - 1.10. v 21:30

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský není velkým přínosem pro českou zahraniční politiku, jeho práci by mohl dělat kdokoliv. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle něj si premiér Petr Fiala (ODS) nechává Lipavského ve vládě jen proto, aby ještě více „rozložil“ Piráty. Podle bývalého europoslance Mikuláše Peksy (Piráti) si některé vládní strany konec Lipavského u Pirátů užívají. Místopředseda Poslanecké sněmovny Aleš Juchelka (ANO) dodal, že jeho hnutí se nad vládní krizí baví a dává si k tomu popcorn.

Situaci okolo ministra zahraničí Čunek označil za „kotrmelec“. Lipavský totiž s odchodem Pirátů z vlády podal demisi a zároveň skončil i ve své straně. Následně se po domluvě s premiérem rozhodl na resortu pokračovat jako nestraník. Předseda vlády Lipavského práci označil jako výbornou.

ČTĚTE TAKÉ: Přestřelka mezi Piráty a ODS pokračuje. Ať Richterová skončí ve vedení Sněmovny, žádá Stanjura

Tento názor však Čunek nesdílí. „Za celou dobu jeho působení jsem nezaznamenal, že by řekl něco, co by nebylo mainstreamové, tedy něco, co by bylo jiné, než říkají všichni okolo nás. Řekl bych, že se hodí, protože říká, co chce slyšet český nebo evropský mainstream,“ zhodnotil senátor.

Z toho důvodu podle něj Lipavský není pro tuzemskou zahraniční politiku přínosem. „Tuto práci by mohl dělat kdokoliv. Myslím si, že je to také ostuda pana premiéra, že takového člověka nechá na ministerstvu jen proto, aby víc rozložil Piráty,“ sdělil Čunek.

S takovým výkladem částečně souhlasil i bývalý europoslanec za Piráty Peksa. „Nebudu asi popírat, že z řad ODS i některých jiných stran zazněly různé posměšky na stranu Pirátů v reakci na to, jak se Jan Lipavský zachoval. Myslím, že si to užívají,“ řekl.

Podle něj však Piráty současná krize z dlouhodobého hlediska spíše posiluje. „Krize obnažuje charaktery a ukazuje, kdo je kdo. Lidé, kteří nyní zůstávají, jsou ti, se kterými stojí za to být na palubě, protože se jim dá věřit,“ uvedl Peksa.

Hnutí ANO se podle vyjádření Juchelky naopak současným děním v kabinetu baví. „Někdy už pomalu dochází popcorn a cola, když se na to koukáme. Dokonce jsem si málem začal kreslit schéma, protože už nevím, kdo za co zodpovídá, kdo odchází, kdo možná bude odcházet a kdo přichází,“ sdělil místopředseda dolní komory.

„Pan Lipavský je klasický Pirát, který je kvůli penězům ochoten zradit své ideály a přátele. Nevidím na něm ani v jeho působení nic výjimečného, a politika, kterou bude vést dál, nebude výjimečná, ale spíše bude dále průměrným ministrem zahraničí,“ dodal Juchelka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lipavský by byl bez Pirátů absolutní nula. Stal se synonymem pro zradu

Tagy: