Lipavský zůstává ve vládě jako nestraník. Je výborným ministrem zahraničí, prohlásil Fiala

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti)

Lipavský zůstává ministrem zahraničí

Ministr zahraničí Jan Lipavský zůstane ve své funkci jako nestraník. Šéf diplomacie to potvrdil v úterý na tiskové konferenci. Premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že je v tomto úřadě důležitá kontinuita. Se setrváním Lipavského v úřadu souhlasí i prezident Petr Pavel. Fiala rovněž přiblížil, jak hodlá vláda naložit s posty po pirátských ministrech, kteří odcházejí z kabinetu.

Premiér Fiala zdůraznil, že ve vedení ministerstva zahraničí je zásadní kontinuita. Práci šéfa resortu označil za výbornou, takže předsedům zbylých vládních stran představil návrh, aby Lipavský pokračoval ve své funkci jako nestraník. „Všichni s tím souhlasili. O této variantě jsem rovněž informoval prezidenta Pavla, který také považuje za důležitou jednotnost ve vedení diplomacie,“ přiblížil Fiala.

K TÉMATU: Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil ze strany. Nevyloučil další politické angažmá

Lipavský se podle předsedy vlády na základě těchto informací rozhodl, že na demisi nebude trvat. „Jsem vděčný za podporu a pochvalná slova k mé osobě. Velice si vážím možnosti pokračovat v práci ve vládním kabinetu. Česká zahraniční politika není pouze zásluhou ministra, ale i premiéra Fialy,“ poznamenal Lipavský a připomněl, „jakou roli dokáže Česko sehrát v evropském kontextu“.

Pokračující ministr hodlá pokračovat ve své dosavadní práci: „Budu dále hájit zájmy českých občanů a Česka ve světě. Hlavními tématy zůstávají bezpečnost, ruská agrese na Ukrajině i situace na Blízkém východě.“

Připomněl i turbulentní změny na postu ministra zahraničí v minulém volebním období premiéra Andreje Babiše (ANO). „Vystřídali se čtyři šéfové resortu. Nikdo nevěděl, co od nás očekávat, ani co požadujeme. Věřím, že budu pokračovat v tom, aby Česko zůstalo důvěryhodným a prozápadním spojencem,“ sdělil Lipavský.

Některé funkce vláda nehodlá znovu obsadit

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti) premiérovi potvrdil, že jakmile Piráti oficiálně schválí odchod z vlády, podá demisi. „Do tohoto postu nehodlám uvést dalšího člověka. I když považuji práci ministra Šalomouna za výbornou, nepovažuji za potřebné, aby vláda do konce volebního období tuto funkci udržela,“ přiblížil premiér.

Rovněž nehodlá obnovit funkci vicepremiéra pro digitalizaci. „V případě ministerstva pro místní rozvoj bych chtěl mít jasno do neděle. Do konce příštího týdne bych měl rád kompletní sestavení vlády. V ideálním případě bychom společně s tím stihli i jmenování do úřadu průmyslu a obchodu po odchodu Jozefa Síkely (za STAN) do Evropské komise,“ shrnul Fiala.

Piráti chtějí být lepší opozicí, oznámili k odchodu z vlády:

Ministerstvo pro místní rozvoj zatím řídí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kandidáta do této funkce má navrhnout STAN. Poslankyně strany Michaela Šebelová uvedla, že Starostové jsou připraveni nominaci oznámit do konce týdne.

„Jména v éteru létají různá, jedním z nich by mohl být Radim Sršeň, ale jsme demokratické hnutí, rozhodnou naše orgány. Celostátní výbor rozhodne o tom, kdo. Nominace budou mít členové ještě i možnost podávat, takže je to i předčasná otázka,“ uvedla ke spekulacím o možných kandidátech.

Pravomoci úřadu pro legislativu by měly přejít pod gesci ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). „Jak bude vše probíhat, Blažek po jednání s prezidentem Pavlem nepřiblížil. Technicky je totiž ministr Šalomoun stále členem vlády,“ vysvětlil před Pražským hradem, kde schůzka probíhala, reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha.

Zodpovědný za tuto agendu bude Jan Kněžínek, který byl jako nestraník za ANO ministrem spravedlnosti v druhé vládě Andreje Babiše (ANO) a předsedou Legislativní rady vlády. „V 17:00 se prezident sejde s premiérem Fialou, nicméně jde o schůzku, která byla naplánována již delší dobu,“ dodal Říha.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Italské manželství koalice pokračuje, ale s noži v rukou, míní Kubáček. Sněmovní převaha je jasná

Tagy:
politika Petr Fiala Česká pirátská strana ministr zahraničí Jan Lipavský Starostové a nezávislí vláda Ministerstvo zahraničních věcí České republiky ministr pro místní rozvoj České republiky