D1 je perfektní, chlubil se Babiš. Hrozná, skoro jsem nestihl debatu, supěl Fiala

Andrej Babiš a Petr Fiala

Babiš vyhrožoval Ťokovi kvůli dálnici smrtí

Dálnice D1 je podle lídra Spolu Petra Fialy katastrofou. Šéf ODS řekl, že to ví z vlastní zkušenosti, protože po D1 jezdí každý týden. Pochází totiž z Brna. Premiér Andrej Babiš (ANO) kritiku odmítl. Opravená D1 je podle něj skvělá a vydrží 30 let.

„Dálnice je katastrofa. Jezdím po ní každý týden několikrát. V neděli jsem po ní kvůli tragické nehodě nemohl jet a měl jsem strach, abych se sem vůbec dostal,“ řekl Fiala, který žije v Brně. Dodal, že propojení mezi Moravou a Čechami je stále špatné.

„Vláda nedokázala stavět dálnice, nedokázala opravovat silnice. A do budoucna to bude podvazovat konkurenceschopnost ČR,“ prohlásil Fiala. Na D1 jsou podle Fialy hotové jen nejnutnější úpravy, ale zásadní rozšiřování dálnici ještě čeká. Fiala zdůraznil, že hnutí ANO přitom šéfuje ministerstvu dopravy osm let.

„Osm let vládne hnutí ANO a má na starosti dopravu. Podívejte se na výsledky. Dálnice z Brna do Vídně je pro nás neřešitelná, zatímco Rakušané ji postavili. Kde máme rychlovlaky? Jezdíme vlakem stejnou rychlostí jako za první republiky, neudělali jste nic,“ vmetl Babišovi šéf ODS. Dodal, že špatná infrastruktura brání lidem v normální životě.

Babiš s kritikou nesouhlasí. „Fakt nechápu, proč nemůžete být korektní. Já jsem korektní,“ tvrdil předseda vlády. D1 je podle něj fungl nová dálnice a je výborná. „Ta dálnice má 10 let záruku, má životnost 30 let. Nelžete, je to úplně nová dálnice,“ opakoval předseda ANO.

Babiš připomněl vládu ODS do roku 2013. Podle něj se dálnice nestavěly a mnohem více se kradlo. „O čem to mluví pan předseda, to je drzost neuvěřitelná. Já nechal dostavit dálnici D8, řekl jsem Ťokovi: Dostavíš to, nebo seš mrtvej,“ připomněl Babiš bývalého ministra dopravy za hnutí ANO.

Pusťte si záznam superdebaty Česko hledá premiéra:

Tagy: