Havlová: Václav by lidi při pandemii uklidňoval. Roušky jsem nosila půl manželství

Dagmar Havlová na balkoně Melantrichu

Rozhovor s bývalou první dámou Dagmar Havlovou

Prezident Václav Havel by lidi při pandemii koronaviru uklidňoval a připomínal by jim jejich osobní zodpovědnost. Pro CNN Prima NEWS to sdělila bývalá první dáma a herečka Dagmar Havlová. Promluvila i o tom, jak vzpomíná na Sametovou revoluci a jak nahlíží na roušky.

„Domnívám se, že by lidi uklidňoval. On by připomínal lidem jejich zodpovědnost,“ odpověděla Havlová na otázku, jak by se při nynější pandemii koronaviru choval její manžel a první polistopadový prezident Václav Havel. Kdyby ještě žil, apeloval by podle bývalé první dámy na lidi, aby dbali na zodpovědnost k sobě i k jiným, aby „pandemie nepostupovala lavinovitě“.

Havel měl podle bývalé první dámy velice dobrý analytický mozek a některé události dokonce předpověděl. Počítal například s tím, že se Miloš Zeman stane prezidentem. „Když nynější prezident Zeman objímal stromy, řekl mi, že to bude náš budoucí prezident. Já říkala, že se přece nechce do politiky vrátit, a on že přesto bude,“ uvedla Havlová.

Nošení roušek nepovažuje za příliš velkou oběť, neboť sama je dobrovolně nosila zhruba polovinu svého manželství s exprezidentem. „Já jsem roušky nosila na obličeji sedm a půl roku,“ řekla Havlová. Byly za tím časté nemoci Václava Havla obzvláště ke konci jeho života. Roušku herečka nosila proto, aby se od prezidenta sama nenakazila či aby jej, oslabeného nemocemi, sama něčím neinfikovala. Roušku prý nosila, i když vedle něj spala.

Lidé mi píšou kvůli kandidatuře na prezidentku, říká Havlová

Na přetřes přišla i otázka, zda by svého manžela nechtěla následovat a kandidovat na prezidentku. Přiznala přitom, že jí lidé ohledně kandidatury píší. Sama je však zatím zdrženlivá. „Já nad tím vůbec nepřemýšlela,“ sdělila CNN Prima NEWS Dagmar Havlová.

Na 17. listopadu v roce 1989 měla představení v Divadle na Vinohradech. Herci ale nakonec představení neodehráli, ale promluvili k publiku. „Informovali jsme je o tom, co se děje na Národní třídě. Jak tam byli biti naši studenti, jak tam postupovala policie. Takže jsme byli takoví první informátoři. Všichni diváci seděli a nikdo neodešel, byli rádi, že to takto z první ruky slyší,“ řekla bývalá první dáma.

Optimisticky však začátek revoluce zpočátku neviděla. Každý, kdo měl doma malé dítě, měl strach, protože se říkalo, že venku jsou tanky a ozbrojené síly,“ sdělila Havlová. Přes den však herci chodili po městě s pamflety a informovali běžné občany, v noci hlídali vinohradské divadlo.

Tagy: