Horáček: Hlasoval bych pro zákaz komunistické strany. Je to odstrašující případ

Michal Horáček z balkonu budovy Melantrich

Markéta Fialová s Michalem Horáčkem na jednom ze symbolů listopadových událostí, balkóně Melantrichu

„Dodnes napravujeme ztráty po straně, která tady vládla,“ řekl o někdejším komunistickém režimu spisovatel a textař Michal Horáček. O listopadových událostech a své představě o budoucím prezidentovi hovořil pro CNN Prima NEWS na jednom z ikonických míst sametové revoluce – na balkoně historické budovy vydavatelství Melantrich na pražském Václavském náměstí.

Horáček uvedl, že je pro něj skoro nemožné popsat emoce, které cítí, když stojí znovu na balkoně Melantrichu. „Byla to doba, kdy měl člověk pocit, že se děje něco zázračného, že najednou lze oprávněně doufat v něco, co ještě před chviličkou bylo ztracené, beznadějné. Shromáždili se tady lidi, kteří chtěli začít žít,“ uvedl.

Horáček společně s hudebním skladatelem Michaelem Kocábem v listopadu 1989 sehráli jednu z klíčových rolí, díky jejich iniciativě Most se Václav Havel poprvé setkal s tehdejším komunistickým premiérem Ladislavem Adamcem. „Připravovali jsme to dávno dopředu se souhlasem Václava Havla a lidí kolem něj. Byl to ale takový pokus. Věřili jsme tomu, že doba nazrává, a že jednou bude možné, aby se sešel představitel komunistické vlády se šéfem opozice, nejznámějším disidentem,“ řekl Horáček.

Horáčkovi i dalším lidem se díky listopadu 1989 zcela změnil život. „Konečně i ve vysokém věku jsem mohl pomyslet na to, že půjdu studovat na vysokou školu, ze které mě dávno předtím vyhodili. Takových lidí byla spousta, kolik z nich začalo dělat své malé podniky. O mnoho let později, když jsem měl dělat prezidentskou kampaň, jsem zemi procestoval. Navštívil jsem 550 míst a za těch 30 let by zemi nikdo nepoznal. Městečka a vesnice se probudily k úplně novému životu,“ popsal Horáček.

Náš hlas by měl být v EU víc slyšet

Textař se současnou situací přesto není úplně spokojen. „Dodnes napravujeme ztráty po straně, která tady vládla a která způsobila tolik strašného neštěstí. Morálně i ekonomicky zničila celou zemi. Nikdy bych si nedovedl představit, že 31 let po revoluci bude komunistická strana zásadním hráčem na politické scéně,“ uvedl Horáček.

Horáček dodal, že komunistická strana by se podle něj měla zakázat. „Hlasoval bych pro to. Je prostě nehorázné, že slovo komunistická může vůbec existovat, to je odstrašující případ. Jestli teda nemá být, ať ji lidi nevolí,“ dodal.

Příští prezident by podle Horáčka měl být otevřený. „Česká republika je historicky součástí Západu, nikdy to jinak být nemohlo. Myslím, že prezident by tohle měl vnímat, udržovat naše nejlepší vztahy s NATO, tam musíme patřit, aby nás už nikdy nikdo neokupoval. Promýšlet vztahy s Evropskou unií, protože to je proces, který musíme vyjednávat. Náš hlas by tam měl být víc slyšet. Prezident by měl být v čele toho všeho,“ řekl Horáček.

Tagy: