Záběry valentýnské exploze. Ukrajinci zničili ruský raketomet, nejsilnější nejadernou zbraň

Ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda zaznamenala během bojů u doněckého Vuhledaru další velký úspěch. V den svatého Valentýna se jí povedlo zdemolovat ruský raketomet TOS-1, obávaný termobarický kolos na podvozku tanku, jehož sílu lze přirovnat k menším jaderným zbraním. Záběry z úderu, jehož okolnosti nelze nezávisle ověřit, se šíří po sociálních sítích.

„Ukrajinská 72. brigáda zničila ruský termobarický raketomet TOS-1A v okolí Vuhledaru v Doněcké oblasti,“ uvedla stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní frontě.

Další analytický účet s názvem Special Kherson Cat upozornil, že záběry 72. brigády na sociálních sítích zveřejnil ukrajinský moderátor a politik Sergej Pritula. „72. brigáda přeje všem krásného Valentýna,“ glosoval úspěch muž, který od počátku ruské invaze koordinuje sbírky pro ukrajinské pozemní síly a dobrovolníky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Následky ruských ztrát? Moskva kovové vojenské známky nahrazuje papírem, hlásí Kyjev

Pritula také uvedl, že zmíněný úder u Vuhledaru umožnili právě dárci, kteří finančně podpořili Ukrajinu. „Video bylo natočeno pomocí dronu, který brigáda obdržela díky vašim darům. Děkuji mnohokrát za pěkný vánoční dárek,“ dodal.

Zpráva o zničeném raketometu potěšila i Andreje Poleščuka. „Nic nepotěší víc než hořící TOS-1,“ napsal aktivista běloruského původu na Twitter.

Obrněnec TOS-1 je 30hlavňový či 24hlavňový raketový systém sovětské výroby, který je namontovaný na podvozku ruského tanku T-72. Používá termobarické střely, přezdívané jako vakuované bomby. Podle expertů jde o vůbec nejsilnější nejaderný vojenský prostředek.

„TOS-1 odpaluje náboje s termobarickou hlavicí. Ty vypouštějí oblak aerosolu, který je následně odpálen. Mají obrovskou ničivou sílu. Jejich účinek se dá srovnávat s malými jadernými zbraněmi,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

O nasazení obávané ruské zbraně na Ukrajině se ve veřejném prostoru mluvilo již během prvních dnů invaze. Rovněž se objevily zprávy, že se Ukrajincům během jara minulého roku povedlo ukořistit hned několik kusů TOS-1, a to během neúspěšného ruského útoku na Kyjev. V dubnu pak Ukrajinci děsivě vypadající raketomet nasadili v bitvě u charkovského Izjumu.

Během letošního února se na sociálních sítích objevilo několik záběrů, které ukazovaly, jak TOS-1 pomocí termobarických střel drtí ukrajinské vesnice u Vuhledaru. Jeho zničení je jedním z mnoha ukrajinských úspěchů v této oblasti za poslední dny.

Tagy:
válka zbraň jaderné zbraně Ukrajina raketomet zbraně Rusko Donbas těžká technika Den svatého Valentýna TOS-1 termobarická zbraň Doněcká oblast vakuové zbraně Sergej Pritula Andrej Poleščuk Vuhledar