Pospíšil se diví kritice od Pekarové za Dozimetr. Myslel jsem, že hledáme řešení

Jiří Pospíšil a Markéta Pekarová Adamová

Jiřího Pospíšila z TOP 09 dohání kauza Dozimetr

Kvůli kauze Dozimetr se otřásá židle i pod pražským zastupitelem Jiřím Pospíšilem (TOP 09). Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová ho nepřímo vyzvala, aby v nadcházejících komunálních volbách nekandidoval. Koaliční Praha sobě i Piráti dokonce žádají Pospíšilovu rezignaci. Někdejší šéf TOP 09 a europoslanec však jakoukoliv vinu popírá. V kauze bude vypovídat jako svědek.

Pospíšilovo jméno v souvislosti s kauzou Dozimetr několikrát zmínil jeden z obviněných. Pavel Dovhomilja řekl webu Seznam Zprávy, že za vznikem zločinecké skupiny měl společně s bývalým radním Petrem Hlubučkem (dříve STAN) stát právě Pospíšil.

Ten prý komunikoval i s kontroverzním podnikatelem Michalem Redlem, kterého vyšetřovatelé společně s Hlubučkem považují za hlavu celé skupiny. S Redlem se podle policejních odposlechů měl osobně stýkat bývalý Pospíšilův poradce Jiří Fremr. Na základě výpovědi Dovhomilji Fremr při těchto schůzkách vystupoval jménem Pospíšila. Zda svévolně, nebo „s pověřením“, ale neví.

„Na jeho (Pospíšilově) místě bych zodpovědnost vyvodila minimálně v té míře, že bych už nekandidovala (do zastupitelstva) a nezatěžovala tak všechny kolegy,“ reagovala v této souvislosti šéfka TOP 09 Pekarová webu Lidovky.cz. Pospíšil ve své reakci neskrýval překvapení.

„Minulý týden jsme spolu (s Pekarovou) jednali. Měl jsem pocit, že hledáme řešení. Ne že to budeme komentovat do médií ještě před tím, než řešení nalezneme,“ odpověděl europoslanec na dotaz CNN Prima NEWS. Politici z uskupení Praha sobě i Piráti, kteří s TOP 09 společně v Praze vládnou, Pospíšila vyzvali k rezignaci.

„Je nezbytné vyvodit odpovědnost. Vyzval jsem Jiřího Pospíšila k okamžité rezignaci na všechny funkce na pražském magistrátu. Důvodem jsou informace z médií o jeho stycích a společných dovolených s hlavou skupiny z kauzy Dozimetr Michalem Redlem. To jsou šokující a nepřijatelná zjištění,“ uvedl již dříve pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Myslím, že by měl rezignovat a také by měl odejít z kandidátky, protože jinak je to velmi nevěrohodné,“ řekl pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě). Toto prohlášení učinil v reakci na zjištění, že se Pospíšilův poradce Fremr vídal s Redlem, tedy ještě před zveřejněním svědectví Dovhomilji.

Pospíšil k odstoupení z funkcí na pražském magistrátu nevidí důvod. „Pana Dovhomilju neznám, nikdy jsem ho neviděl a nepřijde mi vhodné komentovat výpověď člověka, který je v případu obviněný,“ uvedl. Na sociálních sítích také prozradil, že na základě své vlastní žádosti již dostal termín k výslechu v kauze, ve které bude vypovídat jako svědek.

Tagy:
politika TOP 09 Markéta Pekarová Adamová volby Jiří Pospíšil Praha komunální volby 2022 Michal Redl kauza Dozimetr Pavel Dovhomilja