Zajíček upozornil na podivný krok Scheinherra. Od ODS se útokům nedivím, reagoval Čižinský

Zastupitelé Prahy: vlevo Jan Čižinský (Praha sobě) a Zdeněk Zajíček (ODS)

360° (630)

Kvůli kauze Dozimetr se v politické sféře neřeší pouze hnutí STAN, ale také jméno náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (za Praha sobě). V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se kvůli jeho krokům pohádali zastupitelé Prahy Jan Čižinský (Praha sobě) a Zdeněk Zajíček (ODS). Právě Zajíčkovi se některé Scheinherrovy kroky nepozdávají.

Čižinský prohlásil, že kdyby se všichni chovali jako zástupci Praha sobě – například Scheinherr nebo Michal Zdeněk, tak by korupce úplně zmizela. „Dozvěděli se, že něco nesedí, šli na policii a oznámili to,“ podotkl. Následně přiblížil, jak přesně se zachoval náměstek.

„Scheinherr se doslechl o úplatku ohledně nádraží Holešovice. Věděl o tom a oznámil policii pokus o úplatek, víc nevěděl. Scheinherr jako řádný hospodář dělal vše pro to, aby všechny smlouvy, vše, co je v dopravním podniku, bylo dvakrát prověřeno,“ uvedl s tím, že Scheinherr byl po celou dobu v kontaktu s policií.

Zajíček však s takovou chválou nesouhlasil. „Pro nás je nepředstavitelné, že člověk, který má podezření na vymáhání úplatku a měl podezření přímo na pana Augustína, poté hlasuje pro toho člověka a instaluje ho do další funkce, kam je poslán. Jak je možné, že někdo s takovým podezřením je nominován do společného podniku a hlasuje pro něj dozorčí rada a náměstek, který podezření měl?“ divil se.

Ostrá hádka o Scheinherra

Čižinský ho však začal poučovat. „Víte, že posty ve společných podnicích jsou podle funkcí u dopravního podniku, nikoliv podle jména. Ve všech společných podnicích dopravního podniku je ekonomický náměstek ve společném podniku zastoupen,“ vzkázal. Vysloužil si však ostrou reakci: „To nemyslíte vážně. I kdyby byl prokazatelným zločincem, tak ho tam budete nominovat, protože má funkci? To nemyslíte vážně,“ divil se Zajíček.

Jeho oponent však opáčil, že na Scheinherra je nyní útočeno. „Od ODS se tomu vůbec nedivím. Aby se příště každý rozmyslel jít na policii, a aby se nechal čas policii pracovat. To, co ODS navrhuje, je: Když máte podezření a jdete na policii, tak poté musíte vše zrušit, vše oznámit a nemůžete nechat policii pracovat,“ pokračoval Čižinský. Podle Zajíčka je však tohle pouze Čižinského příběh.

„My jen říkáme, že každý, kdo má podezření a relevantní podklady, aby takové oznámení podal, tak ho má učinit. V tomto směru Scheinherr učinil to, co měl udělat. Proč ale pak pro stejného člověka hlasuje?“ ptal se znovu. Hostem pořadu byl také Petr Hlaváček (za STAN), první náměstek primátora a zastupitel Prahy. Ten měl se Scheinherrem pouze dobrou zkušenost.

„Hodně s ním spolupracuji a ani já nebyl informován o tom, že podal trestní oznámení, což je asi v pořádku. V pracovní rovině jsme věci, které mi komplikovaly život ze strany dopravního podniku, hned řešili. Viděl jsem z jeho strany velkou profesionalitu. Věc bude vyšetřena, ale že bych nabyl dojmu, že nekoná ve prospěch města, ale dopravního podniku, tak toho jsem nenabyl,“ uzavřel.

Tagy: