Slalomáři Rohanovi medaile těsně unikla. Ve finále kayakcrossu dopádloval čtvrtý

Vodní slalomář Lukáš Rohan skončil ve finále kayakcrossu na olympijských hrách v Paříži na čtvrtém místě. Devětadvacetiletý český reprezentant nečekaně postoupil do bojů o medaile, na zisk stříbra z minulých her v Tokiu ve své hlavní disciplíně kanoi ale nakonec nenavázal. I tak se postaral o nejlepší výsledek české vodácké výpravy ve Francii.

Finále ve Vaires-sur-Marne odstartovalo v pět hodin odpoledne. Rohan se sice na začátku závodu držel na medailových příčkách, ale nakonec dojel do cíle na čtvrtém místě.

K TÉMATU: Zlatá tečka s bronzovou příchutí, raduje se Beran. Prozradil, kdy měl při olympiádě husí kůži

Prvním olympijským vítězem v nové disciplíně se stal Finn Butcher z Nového Zélandu. Stříbro vybojoval Brit Joseph Clarke a bronz Noah Hegge z Německa. Mezi ženami se z výhry radovala Australanka Noemie Foxová, která tak navázala na dvě pařížská zlata své slavné sestry Jessiky.

Rohan na olympiádě obsadil šesté místo mezi kanoisty a do kayakcrossu nastoupil bez ambicí na výraznější výsledek. V neděli ale postoupil do čtvrtfinále a dařilo se mu i během pondělního závodu.

Do semifinále se posunul až dodatečně, když mu pomohla penalizace původně nejrychlejšího Francouze Titouana Castrycka. V semifinále poté i přes nevydařený start dojel druhý, když využil zaváhání Francouze Borise Neveua a Švýcara Martina Dougouda. Ve finále už se Rohan do bojů o přední příčky zapojit nedokázal a skončil čtvrtý.

Do čtvrtfinále, mezi šestnáctku nejlepších, postoupil i Jiří Prskavec. Olympijský vítěz z Tokia na kajaku dojel třetí. O šanci na postup do semifinále jej připravilo zaváhání na poslední brance. Prskavec projel cílem čtvrtý. Původně nejrychlejší Španěl Manuel Ochoa ale v závěru chyboval a po trestu klesl za českého reprezentanta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka

Tagy:
Francie Paříž vodní slalom finále olympijské hry kajak slalom sport kajakář Lukáš Rohan Letní olympijské hry 2024 kayakcross