Odborníci varují před extrémně šiřitelnými variantami omikronu, v New Yorku už převládají

PCR test

Podle Prymuly je rozvolnění namístě

I kvůli válce na Ukrajině se koronavirus vytratil z pozornosti médií i veřejnosti, ale stále je tu s námi. Epidemiologové v USA upozorňují na to, že jsou čím dál tím častěji zaznamenávané nové subverze varianty omikron, které jsou extrémně nakažlivé.

Odborníci neustále sledují, jak se na světě šíří koronavirus a jakým způsobem „převléká“ kabát. Nová zjištění opět ukazují, že SARS-CoV-2 je schopný přepracovávat svůj genetický profil a tím lépe obcházet imunitu získanou očkováním nebo proděláním onemocnění.

Nové podvarianty omikronu se šíří především v americkém státě New York. Jak daleko mimo své epicentrum se mohou šířit a jak moc jsou nebezpečné, zatím vědci nedokážou říct – pozorují je a učí se. Ale ukazují varovný prst. „Máme před sebou velkou výzvu,“ řekl pro The Washington Post Michael T. Osterholm, ředitel Centra pro výzkum a politiku infekčních nemocí na Minnesotské univerzitě. „Kdykoli vidíme tyto mutace, jsme trochu znepokojeni, ale je nyní těžké skutečně odhadnout, jak velké obavy tyto varianty budou představovat,“ podotkl virolog Andy Pekosz.

Představitelé státu New York tento týden oznámili, že v oblasti – zejména kolem jezera Ontario ve městě Syracuse – řádí dvě nové omikronové podvarianty nazvané BA.2.12 a BA.2.12.1. Podle expertů se šíří až o 27 % rychleji než už tak rychlá původní mutace omikron. Ve státě New York tvořily v březnu 70 % případů koronaviru, v dubnu už to bylo 90 %.

Virus není unavený

V dotčených regionech opět rostou počty hospitalizovaných, ačkoliv si místní úřady myslely, že se nebudou opakovat vysoká čísla z předchozích vln. „Jsem tady, abych všem připomněl, že pandemie tu stále je. Lidé mohou být unavení, také jsem unavený. Ale virus není unavený,“ řekl na středečním brífinku komisař pro zdraví okresu Onondaga Indu Gupta.

Jiná subvarianta, nazvaná omikron XE, byla zaznamenána i v Česku. XE je rekombinantní varianta, což znamená, že kombinuje genetický materiál ze dvou verzí omikronu – BA.1 a BA.2. Podobně „míchá“ dvě verze omikronu varianta nemoci COVID-19 zvaná Deltakron, která se zatím v tuzemsku nevyskytla.

V Česku se v posledních všedních dnech počet nově nakažených pohyboval kolem tří tisíc, což je v porovnání s dosavadními čísly z roku 2022 značný podprůměr.

Tagy: