Další oběť ruského útoku na kyjevskou nemocnici: Zemřel chlapeček, který ležel na JIP

Následky dopadu ruské rakety na dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě

Ukrajina: Ruský útok na Kyjev zasáhl i dětskou nemocnici

Zemřel chlapeček, zraněný při pondělním ruském útoku na kyjevskou nemocnici Ochmatdyt, kterou zasáhla ruská letecká střela s plochou dráhou letu Ch-101. Smrt chlapce jako první dětské oběti ruského útoku na největší dětskou nemocnici na Ukrajině oznámil ve středu ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško, jehož vyjádření citovala ukrajinská média. Pondělní ruský útok si podle Kyjeva vyžádal po celé zemi čtyři desítky mrtvých a téměř dvě stovky zraněných.

„Bohužel máme první dětskou oběť z řad pacientů, kteří byli v nemocnici Ochmatdyt během teroristického útoku z 8. července. Zemřel chlapeček, který v době, kdy nemocnici zasáhla raketa, byl na jednotce intenzivní péče. Poté byl převezen do jiné kyjevské nemocnice,“ napsal ministr na facebookovém účtu.

K TÉMATU: Lipavský si předvolal ruského velvyslance. Útočníky na ukrajinskou nemocnici označil za odpad

Ruská raketa poničila jednu z budov specializované dětské nemocnice Ochmatdyt, kde podle kyjevských úřadů zahynuli dva lidé a dalších 32 bylo zraněno. Útok na nemocnici je pokládán za válečný zločin, připomněl list Ukrajinska pravda na svém webu. Rovněž poznamenal, že dalších sedm lidí, včetně dvou pacientek, zahynulo poté, co pondělní ruský útok zasáhl i soukromou kliniku Adonis v Kyjevě.

Moskva od počátku války tvrdí, že neútočí na civilisty a na civilní cíle, avšak OSN mezitím ověřila a potvrdila, že od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu přišly o život tisíce civilistů, a to včetně stovek dětí.

Mrtvé a raněné civilisty po útocích nepřátelské strany hlásí ruské a ukrajinské úřady již denně. Jednoho mrtvého a osm zraněných, včetně starosty, si vyžádalo ruské ostřelování ukrajinského města Voznesensk na jihovýchodu Ukrajiny, uvedl na sociální síti šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Další civilista zahynul při ruském ostřelování vsi Ingulec, ohlásil šéf sousední Chersonské oblasti Oleksandr Prikudin.

Jednoho mrtvého a sedm raněných civilistů si vyžádalo ukrajinské ostřelování pohraničního města Šebekino, uvedl Vjačeslav Gladkov, gubernátor ruské Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou. Podobná tvrzení bojujících stran nelze ve válečných podmínkách operativně ověřit z nezávislých zdrojů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vstup Ukrajiny do NATO je nezvratný, prohlásil Pavel. Vyjmenoval ideální závěry summitu

Tagy: