Další silné bouřky i požáry. Meteorologové vydali nové varování, počasí rozdělí republiku

Středeční bouřky napáchaly řadu škod, v některých městech se voda valila ulicemi.

Počasí (30.6.2022 6:00)

V pátek bude přes území ČR od západu postupovat další studená fronta, po které v sobotu teploty vystoupají maximálně k 25 °C. V pátek se mohou opět vyskytnout velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, kroupami a větrem. V neděli bude jasno s teplotami až 29 °C. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bouřky se silnými dešti a větrem už Česko tento týden zasáhly a rozvodnily některé toky.

V pátek mohou být velké rozdíly mezi teplotami na západě a východě republiky. Zatímco na západě se nejvyšší denní teploty budou pohybovat nad 20 °C, na východě mohou dosáhnout až 35 °C. Od západu bude oblačno až zataženo, přeháňky nebo bouřky. „Ojediněle se mohou vyskytnout velmi silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 50 mm, kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h,“ uvedl ČHMÚ.

V sobotu bude jasno až polojasno, zpočátku ještě na Moravě a ve Slezsku oblačno až zataženo a místy déšť. Nejnižší noční teploty klesnou v Čechách na 12 až 8 °C, na Moravě a ve Slezsku budou asi o čtyři stupně vyšší. Přes den vystoupají k 21 až 25 °C, na jihovýchodě ještě o dva stupně výše.

V neděli pak bude jasno až polojasno s denními teplotami do 29 °C. Po víkendu by teploty mohly opět přesáhnout třicítku, na pondělí meteorologové hlásí až 31 °C, na jihovýchodě až 34 °C. Pak teploty opět klesnou.

Na téměř celém území Moravy a Slezska navíc platí až do konce týdne výstraha před požáry.

Tagy: