USA dodají Kyjevu zbraň, která může změnit válku. Zasáhne cíle hluboko v týlu, říká expert

Americké systémy ATACMS používá i Jižní Korea.

VYSVĚTLUJEME: Co vše obsahuje schválená pomoc Ukrajině? A jaké zbraně z USA do Kyjeva poputují?

Schválení americké pomoci pro Ukrajinu je pro Kyjev obrovskou vzpruhou. Přežití napadené země je najednou mnohem jistější než před týdnem. Myslí si to komentátor listu Washington Post David Ignatius. Podle něj je zásadní především dodání střel ATACMS-300, kterými se dá střílet až na Krym.

„Schválení nové vojenské pomoci Ukrajině ve výši více než 60 miliard dolarů působí jako jízda kavalerie, která přijela do města zachránit situaci pro ty hodné na barikádě. Ale buďme upřímní: Poskytnutí velkého balíku americké pomoci bude znamenat pokračování této krvavé opotřebovávací války, nikoli její ukončení,“ napsal ke schválenému americkému balíku pro Ukrajinu komentátor listu Washington Post David Ignatius.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Americký Senát schválil peníze pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan. Zelenskyj děkuje, Čína se zlobí

Součástí pomoci je dělostřelecká a protivzdušná munice. Ale zřejmě také střely systému ATACMS-300. Právě tato zbraň by mohla podle komentátora být pro Ukrajinu zásadním faktorem, který přinese zvrat ve vývoji války.

„Tyto přesné zbraně umožní Ukrajině zasáhnout cíle hluboko na Ruskem okupovaném území na Krymu, v Donbasu a pobřežních oblastech. Mohou zasáhnout ruská letiště, zásobovací sklady, skladovací prostory i velitelská a řídicí centra na Ukrajině,“ napsal Ignatius.

Právě takové údery Ukrajiny by prý mohly narušit momentum války, které je teď na straně Ruska. A teoreticky by mohly otevřít i diskuze o míru, míní komentátor.

Ukrajina je stále na nohou

Ignatius se rovněž domnívá, že i přes významný tlak Ruska nedošlo zatím na frontě k žádnému významnému průlomu. „Ve skutečnosti nedošlo k žádnému selhání na frontě, nedošlo k opuštění velkých, a dokonce ani malých měst. Ukrajinští vojáci se hromadně nevzdávají a Ukrajina má impozantní počet vojáků v záloze,“ uvedl Washington Post s odkazem na ruské zdroje.

I když americký Senát schválil balík pomoci pro Ukrajinu (a také pro Izrael a Tchaj-wan) teprve v úterý, zásilku může mít Kyjev k dispozici relativně brzy. Už začátkem týdne totiž zdroj CNN prozradil, že klíčové kapacity vyčkávají ve skladech v Německu a Polsku, aby se mohly rychle poslat na Ukrajinu.

Do rukou obránců by se tak zbraně a munice mohly dostat během několika dní, údajně i během několika hodin – bude záležet na tom, jak si Ukrajina poradí s logistikou. Dokonce se objevily již nepotvrzené informace o jejich nasazení.

„Díky prezidentu Bidenovi a silné dvoustranické většině v Kongresu – a především i kvůli statisícům mrtvých a zraněných Ukrajinců, kteří bojovali v nejtemnějších chvílích – se dnes zdá být přežití nezávislé Ukrajiny jistější než před týdnem,“ napsal Ignatius.

Podle odborníků bude chtít Moskva využít časové prodlevy před přísunem munice k postupu na frontě. Vedle toho se Rusové budou snažit, aby některé transporty munice nedojely do cíle.

„Ruské síly by se mohly zaměřit na údery na ukrajinskou dopravní infrastrukturu, aby omezily schopnost Ukrajiny efektivně distribuovat materiál do kritických sektorů fronty,“ napsal Institut pro studium války.

Tagy: