Noční mise u Časiv Jaru očima reportéra: Jasné pokyny, starost o matku i překvapení v cíli

Štáb CNN Prima NEWS se zúčastnil noční mise u Časiv Jaru.

Časiv Jar se stává hlavním cílem ruského postupu

Časiv Jar, městečko nedaleko Bachmutu, které se nyní stává hlavním cílem ruského postupu na Donbasu. Mezi ukrajinskými vojáky, kteří tam brání frontu, je i český dobrovolník mezinárodní legie. Na noční misi s cílem dodat zásoby ukrajinské armádě se s ním vydal i štáb CNN Prima NEWS, reportér Matyáš Zrno a kameraman Petr Židek.

Vypadá to jako odchod na noční směnu, jenže jde o noční směnu v první linii. Z obyčejného bytu v obyčejném činžovním domě kdesi na Donbasu jezdí vojáci co dva dny na frontu směrem k Bachmutu. Jedním z nich je i český dobrovolník s přezdívkou Arisu.

ČTĚTE TAKÉ: Odložení prezidentských voleb Ukrajincům nevadí. Zelenského nemá kdo nahradit, tvrdí CNN

„Po cestě se zastavujeme pro dalšího účastníka výpravy, je to pro mě možnost vyzkoušet noční vidění. Budu ho ještě potřebovat,“ líčil Zrno. Poslední cigareta a nasedá se.

Posádku čeká ještě jedna zastávka, kde si vojáci znovu upraví výstroj a kde vymění terénní vozidlo za opancéřované humvee. Je čas na krátký rozhovor s ukrajinským vojákem. „Pro nás chlapy to ještě jde, my si prostě hrajeme na vojáky, ale pro ženy je to těžké. Mojí mámě je 64 let a v armádě jsem já i můj bratr. Pro ni je to těžké,“ sdělil redakci.

Hrozba ruských dronů přetrvává

„Nasedáme a dostávám pokyny. Jak je v armádě zvykem, raději je ihned nahlas zopakuji: ‚Na první zastávce nevystupuji, zůstávám v autě‘.“  V určitou chvíli vozidlo zhasíná světla a jede se jen s nočním viděním. Vojáci kontrolují pozici na mapě na tabletu, stále je v provozu vysílačka. „A v tuhle chvíli třeba hrozí, že jsou nad námi ruské drony?“ ptám se českého dobrovolníka. „Určitě,“ odpovídá.

A pak je skupina na místě – osamělá pozice, kam vezou zásoby. „Za naprosté tmy jdeme terénem a najednou jsme uvnitř. V krytu nás čekají k mému překvapení ázerbájdžánští dobrovolníci,“ líčí Zrno. „Já žiju na Ukrajině už sedm let,“ sdělil redakci jeden z dobrovolníků. Předávají vojákům materiál: LCD monitor pro piloty dronů i baterie Eco-Flow, jde o dary z České republiky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Stopy vedou na Ukrajinu, tvrdí Rusko po teroru u Moskvy. Požaduje vydání šéfa tajné služby

„Po pár minutách se zvedáme. Míříme opět do tmy. Čeká nás cesta zpět. Když jsme v bezpečnější oblasti, rozsvítíme světla. Zapaluje se cigareta a nálada se uvolňuje. Další mise je za námi,“ dodal Zrno.

Tagy:
válka armáda dron Ukrajina dobrovolníci mise Česko Rusko Donbas Matyáš Zrno Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Časiv Jar štáb CNN Prima NEWS