Další útok na Krymský most. Ukrajinské rakety jsme sestřelili, tvrdí Moskva

Ruští okupanti pokračují v masivním bombardování ukrajinských měst. Za cíle si vybírají především civilní oblasti. Ukrajinci mnoho raket i sebevražedných dronů sestřelili již ve vzduchu. Přesto si některé střely našly svůj cíl. Kyjev hlásí další oběti, a to včetně dětí. Ruské síly protivzdušné obrany údajně sestřelily dvě ukrajinské rakety v Kerčském průlivu.

Ruští okupanti za poslední den provedli 49 dělostřeleckých útoků na ukrajinská města. Zároveň vyslali zatím nespecifikovaný počet íránských sebevražedných dronů a podnikli dalších 31 leteckých a pět raketových úderů. Vyplývá to z nového hlášení ukrajinského generálního štábu.

„V důsledku ruských teroristických útoků jsou bohužel mezi civilním obyvatelstvem další zranění a mrtví, mezi nimi i děti. Okupanti zničili několik obytných budov a další část civilní infrastruktury. Pravděpodobnost dalších ruských úderů na celém území Ukrajiny zůstává vysoká,“ informovalo kyjevské vedení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výcvik ukrajinských vojáků v NATO je propadák. Rusko není Irák ani Afghánistán, tvrdí experti

Zatímco se Ukrajinci pokoušejí o průlom na jižní záporožské frontě, nejtvrdší boje stále zuří na východě v Doněcké oblasti – konkrétně u Lymanu, Avdijivky, Marjinky a Bachmutu. V Charkovské oblasti dochází ke krvavým střetům u Kupjansku.

Ruské síly protivzdušné obrany sestřelily dvě ukrajinské rakety v Kerčském průlivu. Tvrdí to Moskvou dosazený krymský gubernátor Sergej Aksjonov. Přestože nad Krymským mostem je podle snímků ze sociálních sítí vidět kouř, podle gubernátora nebyl poškozen. Důvodem výskytu kouře byla podle něj speciální kouřová clona. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti uvedlo, že Ukrajina se pokusila most zasáhnout raketami S-200 a že útok se obešel bez obětí.

První skupina šesti ukrajinských pilotů dokončí výcvik na amerických strojích F-16 nejdříve v létě příštího roku. S odvoláním na vysoce postavené ukrajinské vojenské a vládní představitele to uvedl list The Washington Post. Překážkou je mimo jiné jazyková bariéra, ale i rozdílné představy Kyjeva a Washingtonu o využití letounů na bojišti.

Bílý dům je otevřen variantě, že by se výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16 konal i ve Spojených státech, bude-li naplněna kapacita pro takový trénink v Evropě. Podle agentury Reuters to řekl mluvčí prezidentské kanceláře John Kirby.

Tagy: