Další útok ve Francii. Střelec v Lyonu zranil pravoslavného kněze. Oběť bojuje o život

Střelec vážně zranil pravoslavného kněze v Lyonu

Střelec v Lyonu vážně zranil pravoslavného kněze

Další násilný incident se odehrál ve francouzském Lyonu. Zatím neznámý útočník před kostelem postřelil 52letého pravoslavného kněze řecké národnosti. Zraněný kněz bojuje v nemocnici o život. Pachatel z místa utekl. Večer byl sice zadržen podezřelý muž, podle deníku Le Parisien ale zřejmě neodpovídá profilu útočníka.

Podle webu Lyonmag se útok odehrál okolo 16. hodiny nedaleko řeckého pravoslavného kostela v Lyonu. Zatím neznámý pachatel několikrát vystřelil na kněze a zasáhl ho do břicha. Z místa následně uprchl. Policie oblast útoku uzavřela, vyzvala obyvatele, aby se drželi stranou a řídili se pokyny úřadů. Na místo se dostavil starosta města Grégory Doucet, podle nějž je motiv útoku nejasný. „Žádná teorie není upřednostňována, žádná není vyloučena,“ uvedl.

Podle francouzských médií byl pachatel vybaven loveckou puškou. Útok nastal v momentě, kdy kněz vycházel z kostela. Střelec ho zasáhl dvěma ranami do břicha. Agentura AFP pak uvádí, že se v kostele v době útoku nekonala bohoslužba a 52letý duchovní nebyl oblečen do kněžského šatu. Střely jej údajně zasáhly do jater. Útočníkova zbraň se nenašla, viděli ji ale svědci. Oběť byla ve vážném stavu převezena do nemocnice, kde bojuje o život.

Francouzská policie podle Reuters v souvislosti s případem později večer zatkla podezřelého. Z vyjádření nicméně není jasné, zda je zadrženým přímo útočník.

Motiv útoku je nejasný a případ si zatím nepřevzalo protiteroristické oddělení. Incident však přichází jen tři dny poté, co útočník z Tuniska v katolickém kostele v jihofrancouzském Nice ubodal tři lidi. Jedné z obětí uřízl hlavu a vykřikoval přitom slova Alláhu akbar (v arabštině Bůh je veliký). Před dvěma týdny byl na předměstí Paříže sťat učitel, který žákům v rámci občanské výuky o svobodě slova ukazoval karikatury proroka Mohameda. Pachatelem byl podle vyšetřovatelů 18letý čečenský islamista.

Jde o čest Francie, jde o čest republiky

Francouzská vláda vydala varování, že se v nejbližší době mohou odehrávat další teroristické útoky. Prezident Emmanuel Macron nechal ve městech rozmístit tisíce vojáků, aby hlídali náboženská místa a školy.

Premiér Jean Castex v reakci na dnešní útok uvedl, že vláda je „plně odhodlána umožnit každému bezpečně a svobodně praktikovat svou víru“. „Naše vůle je silná, naše odhodlání nepoleví. Jde o čest Francie, jde o čest republiky,“ dodal.

Tagy: