Zemřela jako bojovnice. Těžce zraněná trojnásobná matka upozornila na teroristu v Nice

Trojnásobná matka Simone Barreto Silva (44) „zemřela jako bojovnice“. Poté, co byla napadena teroristou ve francouzském Nice, uprchla z baziliky Notre Dame a vyvolala poplach ohledně útoku. Bojovnicí třetí oběť útoku nazvali její přátelé a rodina, píše deník Daily Mail. Brazilka, která pracovala jako ošetřovatelka, byla několikrát bodnuta, svým zraněním nakonec podlehla. Její poslední slova byla: ,,Řekněte mým dětem, že je miluji."

Simone Barreto Silva, 44letá matka tří dětí, se ve čtvrtek 29. října stala jednou z obětí útoku na baziliku v Nice. Bývalá tanečnice samby byla několikrát bodnuta. Celá od krve poté utekla do nedaleké restaurace hledat pomoc, při té možnosti oznámila útok v bazilice. Ani rychlá pomoc ženě nepomohla. Poslední slova řekla zdravotníkům: „Řekněte mým dětem, že je miluji.“

Brahim Jelloule, manažer kavárny Unik, která je naproti bazilice, pro France Television řekl, že žena přešla přes silnici a byla celá od krve. „Stále opakovala, že je někdo uvnitř,“ uvedl Jelloule.

Trojnásobná matka se tak stala třetí obětí teroristického útoku 21letého Tunisana Brahima Aouissaoua, který zavraždil i 54letého církevního pracovníka Vincenta Loquesa a 60leté ženě sťal hlavu.

V pátek 30. října její rodina uvedla, že Simone díky své statečnosti zabránila dalším obětem. Její sestra Solange Barreto pro jihoamerické noviny Correio vyprávěla, že Simone byla na cestě do práce, když procházela kolem baziliky a šla se pomodlit.

„Bojovala proti atentátníkovi a dokonce, i když byla zraněna, dokázala opustit kostel a hledat pomoc a všechny varovat, dokud nepřijela policie. Svou statečností zabránila daleko větší tragédii,“ řekla Barreto. Stejného názoru je i kněz Anderson Argolo, který znal rodinu oběti: „Byla bojovnice a zemřela jako válečnice.“

Simone se jako teenagerka přestěhovala do Francie z Bahie na severovýchodě Brazílie. Studovala na Nice Sophia Antipolis University, aby se stala šéfkuchařkou v hotelu. Vystupovala  také v kvartetu se svými sestrami.

V pátek večer přinesl její známý Mirian květiny na místo kousek od scény čtvrtečního útoku a dodal: „Byla to tak odvážná a úžasná osoba. Její vášeň pro vaření byla neuvěřitelná; před několika dny jsme si posílali recepty.“

Bolsonaro: Proti terorismu musíme bojovat, ale ne květinami

Ve svém prohlášení brazilské ministerstvo zahraničí uvedlo, že velvyslanectví v Paříži poskytuje pomoc rodině zesnulé ženy. „Brazílie vyjadřuje jasné odmítnutí všech forem terorismu bez ohledu na jeho motivaci a znovu potvrzuje svůj závazek usilovat o boj proti této pohromě a její vymýcení,“ píše ministerstvo.

Prezident země Jair Bolsonaro vzpomněl: „Byla tam, aby se pomodlila, když přišel muž, který nenávidí křesťany. Když mluvíme o těchto útocích na křesťany, myslím... musíme s tím bojovat, a ne květinami.“

Tagy: