Zrušte povinnou karanténu, vyzývají někteří odborníci. Považují ji už za zbytečnou

Karantény nemají smysl

Vypadá to, že omikronová vlna začíná zpomalovat. V neděli přibylo něco přes devět tisíc nakažených covidem, což je nejnižší nárůst za poslední tři týdny. Mnozí odborníci proto volají po dalším rozvolnění vládních opatření. Někteří z nich by chtěli zrušit povinnou karanténu pro ty, kteří se dostali do blízkého kontaktu s pozitivním. Ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že karanténní pravidla bude postupně uvolňovat.

Do karantény v současnosti musí každý, kdo byl v blízkém kontaktu s nakaženým, a to na pět dnů. Výjimku mají jen ti, kteří covid prodělali před 30 a méně dny. Některým odborníkům však nařízení karantény už v současné situaci nedává příliš velký smysl.

„Je asi záhodno toto opatření zrušit. Komu není dobře a má příznaky, ať se jde otestovat. Pokud je pozitivní, ať zůstane doma jako při každé jiné nemoci,“ řekl imunolog Jiří Šinkora. V současnosti je v karanténě zhruba 200 tisíc Čechů. Mnoho z nich přitom nemá ani příznaky.

„Já bych karantény nenařizoval, ale prostě jen lidem řekl, aby když se cítí nemocní, zůstali doma,“ přidal se k Šinkorovi ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. A co si o tomto návrhu myslí ministerstvo zdravotnictví? „Chceme postupně karantény omezovat, bude se pak jednat spíš o rizikové a ohrožené kontakty,“ uvedl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Ministerstvo zdravotnictví by v současném karanténním systému chtělo pokračovat alespoň do doby, než skončí povinné plošné testování ve školách a firmách, tedy do 18. února. S tím souhlasí i epidemiolog Roman Prymula: „Zatím bych v karanténách pokračoval do té doby, než bude regulováno plošné testování.“

Kromě povinného testování vláda zruší další často diskutované opatření už tuto středu. Skončí povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu pro využívání služeb – tedy i restaurací – a pro vstup na kulturní, sportovní a další akce.

Kroku vlády předcházelo rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Ministerstvo zdravotnictví už naznačilo, že v březnu nebo v dubnu by dokonce mohlo dojít ke zrušení prakticky všech covidových restrikcí.

Tagy: