Přístí zpřísnění přijde nejdříve za 10 dnů, řekl Vojtěch. O lockdownu zatím mluvit nechce

Adam Vojtěch

Rozhovor s Adamem Vojtěchem

Počkáme deset dnů, pokud se situace nezlepší, zpřísníme opatření, přiblížil plán vlády na následující dny v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). O lockdownu zatím ale mluvit nechce.

„Zatím bych nemluvil o lockdownu, opatření jsou poměrně striktní. Ve čtvrtek došlo k dalšímu zpřísnění, osobně bych vyčkal nějaký čas, abychom byli schopni vyhodnotit dopady opatření. To by mělo být kolem deseti dní, kdy budeme sledovat buď další nárůst a křivka se nebude jakkoli měnit, anebo dojde k určité stagnaci, pak by situace byla víc optimistická,“ uvedl v Novém dni Adam Vojtěch.

Připustil, že vláda ale počítá i s možností, že se situace nezlepší. „Půjde o ten trend. Pokud se ukáže, že půjde o stagnaci v počtu pozitivních i hospitalizovaných, tak se můžeme bavit o tom, že ta opatření zafungovala. Pokud by byl trend takto prudký a situace se nelepšila, tak by bylo nutné přijmout další restriktivní opatření,“ podotkl.

Ministr zdravotnictví zároveň zdůraznil, že podle něj není na místě každý den „chrlit“ nová opatření. A to ani přes to, že za čtvrtek přibyl rekordní počet nově nakažených, testy odhalily přes 27 tisíc případů. V nemocnicích je podle posledních údajů 6 024 pacientů s pozitivním testem a 895 z nich je v těžkém stavu.

Plní se JIP i nemocnice

Ve čtvrtek kabinet vyhlásil nouzový stav na 30 dnů, který potrvá až do 26. prosince. Zároveň vláda od pátku od 18 hodin zpřísnila další opatření. Zakázala adventní trhy a omezila otevírací dobu restaurací, ty mohou být otevřeny jen do 22 hodin. Také omezila počet osob na hromadných akcích, jako jsou plesy, oslavy nebo večírky, kde může nově být pouze 100 lidí. Kulturních akcí nebo sportovních utkání se může účastnit pouze 1 000 osob.

„Místa, která omezujeme, jsou velmi riziková a velmi špatně se kontrolují. V rámci klubů a diskoték hůře probíhá i přísná kontrola očkování. Vnímáme to jako riziko, nechceme omezovat služby a obchody,“ vysvětlil Vojtěch. Situace je podle něj v Česku ale velmi vážná. „Plní se nám JIP i nemocnice,“ podotkl.

Ministr zdravotnictví v pořadu také připustil, že vláda bude diskutovat o plošném testování v celé republice. Zatím to podle něj ale není na pořadu dne.

Během pátku má také Vojtěch představit kroky, které přijme pro zabránění šíření nové nebezpečné varianty koronaviru, která byla zachycena v Jihoafrické republice.

Tagy: