Daň na tiché víno, sjednocení DPH u tisku či prezidentská renta. Kde chce STAN změny?

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a Petr Fiala (ODS) na jednání vlády

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 30.7.2023

Vládní konsolidační balíček se ještě bude upravovat. Je ale otázkou, jakých položek se změny dotknou. Premiér Petr Fiala (ODS) tvrdí, že to mají být jen „kosmetické“ úpravy. Poslankyně za hnutí STAN Pavla Pivoňka Vaňková v diskusním pořadu Partie PLUS televize CNN Prima NEWS nastínila, kde má její strana problém a kde chce balíček překopat. Svůj návrh zmínil i stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO).

Pivoňka Vaňková zmínila, že hnutí STAN má připomínky například u spotřební daně na tiché víno, valorizace prezidentské renty či u daně z přidané hodnoty na kojeneckou vodu či hygienické potřeby.

Kromě toho zmínila i další položky, u nichž by STAN chtěli dosáhnout změn. „Týká se to například daně z nemovitosti, které bychom chtěli jako 100procentní příjem obcí a měst. Dále například sjednotit DPH u tisku a časopisů,“ popsala poslankyně ve vysílání CNN Prima NEWS.

Takové úpravy však musí napřed projednat lídři koalice. „To jsou věci, se kterými jsme přišli na vyjednávání, ale samozřejmě respektujeme i své koaliční partnery,“ dodala Pivoňka Vaňková. Vše mají řešit vyjednávací týmy jednotlivých stran.

Návrh, jak ušetřit, dal i Juchelka. Podle něj by vládní koalice měla zrušit některá ministerstva, na jejichž ustavení se shodla ještě před nástupem do Strakovy akademie. Konkrétně zmínil posty ministra pro evropské záležitosti a ministra pro legislativu. Prvně jmenovaný post drží v osobě Martina Dvořáka hnutí STAN, druhý Piráti díky Michalu Šalomounovi. Tato ministerstva považuje Juchelka za „zbytečná“.

Fiala: Nejspíš udržíme letošní deficit pod 300 miliardami

Premiér Fiala během neděle ve videu publikovaném na sociálních sítích oznámil, že jeho vládě se nejspíš podaří udržet deficit státního rozpočtu pro letošní rok pod 300 miliardami korun. Uvítal, že se inflace dostala pod deset procent, a podle něj není předpoklad, že by se opět zvýšila na dvojcifernou hranici. „Naopak je předpoklad, že v příštím roce bychom se mohli přiblížit dvěma procentům, což je dlouhodobý cíl České národní banky,“ řekl předseda vlády.

Odmítl, že by se na zvyšování inflace podílela jeho vláda. „Základní je, abychom nežili na dluh, abychom snižovali deficity,“ pokračoval Fiala s tím, že jeho kabinet udělal několik opatření, jimiž ke snížení inflace přispěl.

Fiala mimo jiné uvedl, že Česko bude pravděpodobně již v příštím roce splňovat tzv. maastrichtské kritérium, což je podmínkou pro vstup do eurozóny. Konkrétně jde o snížení schodku veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP.

Tagy:
Vít Rakušan ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS DPH ANO 2011 Starostové a nezávislí Aleš Juchelka Pavla Pivoňka Vaňková konsolidační balíček