PŘEHLEDNĚ: Poslední možnost podat daňové přiznání na papíře. Jak platit co nejméně?

Daňové přiznání

Novinky v daňovém přiznání na rok 2023

Termín pro podání daňového přiznání v papírové formě se nezadržitelně blíží. Do úterý 2. dubna totiž lidé mohou fyzicky dojít na pobočky finančních úřadů a tam vyplněné formuláře odevzdat. Všechna pracoviště budou mít mimořádně otevřeno od 8 do 17 hodin. Daňoví poplatníci by také měli pamatovat na slevy a výhody, které mohou uplatnit. V článku přinášíme jejich přehled spolu s dalšími důležitými termíny.

Odevzdání daňového přiznání je spojeno s neoblíbeným vyplňováním růžového formuláře. Základní lhůta pro odevzdání daňového přiznání na papíře končí v úterý. Tu využívají někteří studenti nebo senioři. Možností je také odevzdat formulář elektronicky, například přes datovou schránku. Tato forma je letos nově povinná pro osoby samostatně výdělečně činné. Pro elektronické podání ale platí lhůta do 2. května.

ČTĚTE TAKÉ: Přichází La Niña. Riziko hyperaktivní bouřkové sezony se zvyšuje, experti řekli proč

Způsob podání Lhůta podání
Základní lhůta pro podání - tištěná forma 2. dubna (úterý)
Elektronický formulář 2. května (čtvrtek)
Využití daňového poradce 1. července (pondělí)

Lidé odevzdávající daňové přiznání mohou také využít řadu slev a odpočtů. Některé z nich se ale ruší a lze je uplatnit letos naposledy.

Nezdanitelné části základu daně za rok 2023

Položka Kolik lze uplatnit za zdaňovací období
Úroky z hypotečního úvěru 300 000 Kč
Penzijní připojištění 24 000 Kč
Soukromé životní pojištění 24 000 Kč
Dary 30 % ze základu daně
Odborové příspěvky 1,5 % zdanitelných příjmů nebo 3 000 Kč
Platby za zkoušky 10 000 Kč, pro ZTP 13 000 nebo 15 000 Kč
Odběr krve 3 000 Kč za každý odběr
Darování kmenových buněk 20 000 Kč

Od příštího roku doznají nezdanitelné položky změn. Kvůli platnosti konsolidačního balíčku totiž nebude možné uplatnit odborové příspěvky a také platby za zkoušky. Opatření provedla vláda Petra Fialy (ODS) s cílem ušetřit více peněz na těchto položkách.

Některé slevy lze využít naposledy

I u slev můžeme najít příklady, kdy je můžeme uplatnit jen letos. V příštím roce se například školkovné ruší a lidé s malými dětmi už tuto slevu nevyužijí. Za loňský rok činí školkovné maximálně  17 300 korun. Podle analýzy poradenské společnosti BDO se jedná o náhrady nákladů za umístění dítěte ve školce. Pro jeho využití je potřeba doložit potvrzení od školky, kterou dítě navštěvuje.

Změny můžeme v příštím roce vidět i u slevy na nepracující manželku či manžela. „Tu lze využít na partnera definovaného zákonem, tedy kromě manžela či manželky může jít také o partnera podle zákona upravujícího registrované partnerství. Daňový zákon umožňuje využít slevu na manželku či manžela žijící ve společně hospodařící domácnosti, pokud manžel či manželka nemá vlastní příjem přesahující 68 tisíc korun za rok,“ uvedl v komentáři pro CNN Prima NEWS daňový poradce BDO Lukáš Voráček.

Slevu na nepracující manželku či manžela lze uplatnit v maximální výši 24 840 korun. Letos lze tuto výhodu využít naposledy za stávajících pravidel. Od příštího roku se bude sleva vztahovat jen na ty, kteří mají manželku či manžela pečující o dítě do tří let věku.

Slevy na dani za rok 2023

Sleva Kolik lze uplatnit za zdaňovací období
Sleva na poplatníka 30 840 Kč
Sleva na první dítě 15 204 Kč
Sleva na druhé dítě 22 320 Kč
Sleva na třetí a další dítě 27 840 Kč
Sleva na invaliditu 1. a 2. stupně 2 520 Kč
Sleva na invaliditu 3. stupně 5 040 Kč
Sleva na držitele průkazu ZTP/P 16 140 Kč
Sleva na manželku/manžela 24 840 Kč
Sleva na manžele ZTP/P 49 680 Kč
Sleva za umístění dítěte - školkovné 17 300 Kč
Sleva na studenta denního studia 4 020 Kč

Kromě školkovného se bude v příštím roce rušit i sleva na studenta denního studia. „Na speciální daňovou slevu ve výši 4 020 Kč ročně mají nárok studenti do 26 let, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání v rámci studia. V případě, že navštěvují vysokou školu, mohou slevu uplatnit pro prezenční, distanční i kombinovanou formu studia. I tuto slevu lze uplatnit naposledy, protože ji od následujícího období ruší vládní konsolidační balíček,“ řekl ke slevě Voráček.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Návrat ocelářů z Liberty do práce se posedmé odkládá. Podle odborů ale jednání nestojí

Beze změny ale zůstává základní sleva na poplatníka, kterou může využít každý.

Další články k daňovému přiznání za rok 2023 najdete zde:

Tagy: