Dánsko jako reklama na očkování. V zemi se daří návrat do doby před covidem

Očkování nás vrátí k normálnímu životu. Tak zní hlavní heslo propagace vakcinace proti covidu takřka po celém světě. V minulém týdnu jsem se dokonale přesvědčil, že se nejedná pouze o reklamní slogan, ale o skutečnou realitu života, a to v nepříliš vzdáleném Dánsku. Ve skandinávském státě jsou sice čísla nakažených stále vysoká, ale Dánové se přesto rozhodli, že už přestanou covid řešit. Jako první v Evropě. Severská země totiž patří mezi nejvíce proočkované na starém kontinentě, takže se obyvatelé nemusí obávat závažného průběhu nemoci.

Vystoupit na kodaňském letišti působí po roce a půl života s covidem jako cestování v čase. První myšlenka, která člověku proběhne hlavou při pozorování tváří –  tady je překvapivě mnoho popíračů. Tato myšlenka mě však brzy opustí, když vidím, že v metru nosíme pečlivě nasazený respirátor pouze my cizinci na cestě z letiště. Přestože je vůz při pondělním ránu solidně naplněn, ochranu úst na sobě nemá takřka nikdo.

Proočkované dánské obyvatelstvo už totiž nepovažuje roušky za nutné, a to ani ve vnitřních prostorách či v MHD. Žádné roušky nejsou vyžadovány ani v hotelech či v obchodech. Pozoruji sám na sobě, jak snadno si odvykneme na neustálé nasazování respirátorů při každém vstupu do vnitřních prostor budov. Vzpomínám také na kontrast s naší předchozí dovolenou v Portugalsku počátkem léta, kde místní obyvatelé nevstoupili bez roušky ani na ulici či do parku.

Hned první večer potkáme v jednom z kodaňských barů mladý český pár, který v Dánsku studuje, a svěřujeme se s naším šokem z dánského způsobu života, který připomíná spíše rok 2019 než 2021. „Čísla začala v poslední době růst a očekávalo se, že vláda znovu zpřísní pravidla. Místo toho se však Dánové rozhodli, že už je covid nezajímá, a všechno zrušili,“ říká Adam, který v Kodani žije druhým rokem.

Důvod je jednoduchý. Dánsko patří mezi nejvíce proočkované státy v EU, obě dávky vakcíny má už přes 80 procent populace nad 12 let. Covid tak Dánové nepovažují za „společensky kritickou nemoc“.

Adam s Terezou nám také vysvětlují, jak Dánsko celou pandemii zvládalo. „Na test tady může zdarma kdokoliv a kdykoliv. Naopak když jsme přijeli zpět do Čech, museli jsme si testy platit, protože jsme už přihlášeni na dánské pojišťovny,“ říká Tereza.

Zásadní rozdíl byl také v podpoře uzavřených sektorů ekonomiky. „Aktuálně otevírají noční kluby, které byly od loňského března uzavřené. Stát však všechny stoprocentně kompenzoval, takže se nikdo za celou dobu nedostal do existenční krize,“ vysvětluje Adam.

Zodpovědní Švédové

Nelze navštívit hlavní město Dánska, aby si člověk neudělal výlet přes legendární Öresundský most do švédského Malmö. Vlakem, který jezdí přibližně v půlhodinových intervalech, se člověk dostane z centra do centra za necelých 40 minut.

A není možné navštívit třetí největší švédské město, aby si člověk nezašel na pivo do hospody s originálním názvem Pivo, kterou si otevřel švédský muzikant z populární kapely The Ark a milovník české hospodské kultury Martin Axén. V pivnici si člověk vychutná výborně natočené české pivo, dá si k němu třeba nakládaný hermelín nebo utopence a připadá si jako U Hrocha či U Jelínků.

Také s Martinem hovoříme o covidové situaci v zemi. Švédsko bylo během pandemie známé především pro svá mírná opatření, ale vysokou disciplínu obyvatel. K úplnému uzavření restaurací tak nikdy nedošlo. „Během nejtvrdší pandemie jsme museli zavírat v osm večer, to trvalo ale pouze chvíli,“ říká kytarista slavné švédské kapely.

Zároveň upozorňuje na vysokou disciplínu Švédů. „U stolů smějí stále sedět pouze čtyři lidé,“ říká. Načež mu vysvětluji situaci v České republice, kde podobná opatření nedodržují ani samotní ministři. „Tady se to skutečně dodržuje, jak vidíte“ reaguje Martin a ukazuje na ostatní stoly v hospodě.

Ani ve velmi proočkovaném Švédsku lidé roušky nenosí. Ve vlaku máme respirátor pouze my nebo další cizinci, kteří cestují na kodaňské letiště.

Pak už nás čeká návrat zpět do Čech, kde je odložení respirátorů v nedohlednu a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jako už mnohokrát uklidňuje, že není důvod k panice. Jestli si někdy v brzké době budeme žít tak jako dnes lidé v Kodani, není zatím jisté. Dánsko však ukazuje, že skutečný návrat k normálu reálný je. Stačí pouze, aby byla drtivá většina populace naočkovaná.

Tagy: