V Portugalsku epidemie zrychluje, přesto místní drží mutaci delta na uzdě

Portugalsko patří letos mezi oblíbené destinace, kam míří mnoho Čechů. A to především díky tomu, že se už v polovině května otevřelo turistům. V posledních týdnech se však pandemie horší. Kvůli šířící se mutaci delta si země z českého pohledu pohoršila, nově spadá mezi země s vysokým rizikem nákazy. Přesto se nemusí Češi cestování do nejzápadnější země Evropy příliš bát, pokud budou sami obezřetní a dodržovat základní pravidla.

Po příjezdu do Portugalska je na první pohled patrné, že místní obyvatelé skutečně neberou nárůst epidemie na lehkou váhu. Takřka každý nosí na ulici pečlivě nasazenou roušku. Pokud například v Lisabonu narazíte na někoho bez roušky, jde většinou o turistu. V minulých dvou týdnech to měl možnost pozorovat i autor těchto řádků.

Přestože většině Portugalců nevadí, když turista na ulici nasazenou roušku nemá, je pečlivé dodržování všech pravidel striktně vyžadováno například ve službách. Lidé jsou například při vstupu do obchodů upozorňováni, aby si vydezinfikovali ruce.

V restauracích mohou zase lidé roušky odložit pouze při konzumaci u stolů. Pokud člověk například vstane, aby si odskočil na toaletu, je obsluhou často vyzýván k nasazení ochrany úst. Číšníci také po každém hostovi pečlivě vydezinfikují stůl, dezinfekci neustále používají i sami, například při veškeré manipulaci s nádobím.

Pokud má turista zaplacené snídaně v hotelu, může se také setkat s povinným měřením teploty při vstupu do restaurace. Všechna pravidla mohou z českého pohledu působit jako přehnaná, například když pobřežní stráž vyžaduje nošení roušky při procházce na pláži. Člověku však tento zodpovědný přístup dodá pocit bezpečí v zemi, kde se aktuálně zhoršují čísla.

Opatření proti delta mutaci

Portugalci mají k přísnému dodržování covidových pravidel zřejmé důvody. Epidemie se v zemi, jejíž ekonomika výrazně spoléhá na turismus, v posledních týdnech zhoršila. V zemi aktuálně přibývá denně i přes 3 000 nakažených a převládá tu nakažlivější mutace delta.

COVID-19 se v zemi šíří nejvíce mezi mladými lidmi, kteří jsou zatím převážně nenaočkováni. Očkování pro osoby mladších 30 let se totiž otevřelo až v minulých týdnech, z toho důvodu dostalo alespoň jednu dávku očkování ve věkové kategorii 18 až 24 let pouze šest procent z nich. Zájem o očkování je přitom v zemi enormní. Ve věkové kategorii 65 plus dostalo alespoň jednu dávku neuvěřitelných 98 procent seniorů.

Já se encontra disponível o Relatório de Vacinação contra a COVID-19. Mais informação em...

Posted by Direção-Geral da Saúde on Wednesday, July 7, 2021

Za šířením epidemie proto stojí hlavně velmi nízké proočkování mladších věkových skupin. Tomu odpovídají také opatření, která země zavádí. V Lisabonu a v Portu, tedy ve dvou největších městech, byl v nedávné době zaveden noční zákaz vycházení mezi 23:00 a 5:00 a na některých místech musí mít restaurace a některé obchody o víkendech omezenou otvírací dobu. Opatření mají zamezit shlukování lidí v nočních barech, kde se epidemie snadněji šíří.

Portugalská cesta má výsledky

V některých situacích může působit portugalské přísné dodržování protiepidemických opatření až absurdně, především pak nošení roušek na ulicích. Přesto se ukazuje, že má portugalská cesta své výsledky.

V průběhu letošního ledna a února bylo Portugalsko, co se týče počtu nakažených, v podstatě ve stejné situaci jako Česká republika. Přesto dokázalo už na konci března čísla snížit na naprosté minimum a v zemi se začalo hojně rozvolňovat, za což mohl zejména velmi zodpovědný přístup Portugalců.

Rozvolňování skončilo v posledních týdnech, kdy začala čísla vinou mutace delta znovu růst. I v tomto případě je potřeba se na rostoucí čísla podívat analyticky. Jeden člověk infikovaný delta mutací by měl průměrně nakazit osm dalších lidí. Portugalská čísla tomu absolutně neodpovídají.

Zatímco před dvěma týdny hlásila země přibližně 1 700 nově nakažených denně, maxima Portugalsko dosáhlo v minulém týdnu, kdy mělo přibližně 3 200 nově nakažených za jeden den. Že se nákaza nešíří takovým tempem, jaké je mutaci delta přisuzováno, je právě zásluhou zodpovědného přístupu místních. Díky němu, se nemusí čeští turisté na západě Evropy zbytečně bát, pokud se budou sami chovat zodpovědně.

Tagy: