Dánsko žije bez omezení. Jak se potýká s covidem v porovnání s Českem?

Dánové už několik měsíců žijí tak, jako by žádný covid neexistoval. A ukazuje se, že jim to zatím žádné problémy nepřináší. Ve srovnání s Českou republikou si Dánsko stojí výrazně lépe ve všech aspektech vývoje epidemie. Přestože také ve skandinávské zemi nových případů přibývá, počty hospitalizovaných či pacientů vyžadujících intenzivní péči jsou se situací v České republice nesrovnatelné. Důvodem je především masivní proočkovanost dánského obyvatelstva.

Očkování

Hlavním faktorem, proč mohli Dánové masivně rozvolňovat, je míra proočkování populace. V Dánsku má ukončenou vakcinaci přibližně 76 procent celé populace. Naopak v Česku činí celková proočkovanost pouze 57 procent.

Počet nových případů

Proočkovanost populace se projevuje také v počtech nových případů. Zatímco v České republice přibylo ve čtvrtek 8 419 nových případů, v Dánsku to bylo 2 450. Pro upřesnění je potřeba uvést, že severská země má přibližně o polovinu obyvatel méně, než je Čechů. Čísla momentálně rostou v obou zemích.

Počet hospitalizovaných

S průběhem pandemie se ukazuje, že spíše než počet nových případů je potřeba sledovat nárůst hospitalizací. V tomto případě jsou čísla výmluvnější. Zatímco v Dánsku počet pacientů s covidem v nemocnicích dlouhodobě stagnuje a pohybuje se kolem tří stovek, v Česku množství lidí vyžadujících hospitalizaci v posledních týdnech prudce přibývá a v pátek činilo takřka dva a půl tisíce.

Pacienti vyžadující intenzivní péči

Ještě důležitější jsou počty pacientů vyžadujících intenzivní péči. V České republice to je přes 300 lidí, v Dánsku přibližně tři desítky.

Úmrtí

V Dánsku stagnuje také počet úmrtí. Ve čtvrtek zemřeli čtyři lidé, denní průměr se pohybuje kolem dvou mrtvých s covidem denně. V Česku však počet úmrtí znovu rychle roste. Ve čtvrtek zemřelo 38 osob s covidem, denní průměr je 27 zemřelých.

Tagy: