Pomoci hasičům je morální povinnost, říká hostinská z Hřenska. Ruku k dílu přiložila po svém

Požár v Hřensku

Část obyvatel v Hřensku zůstává a pomáhá

Velká část turistů a podnikatelů kvůli rozsáhlému požáru opustila Hřensko, obec ležící v samotném srdci národního parku zmítaného plameny. Někteří ale zůstávají a snaží se pomáhat.

Největší výzvou pro hasiče je v těchto hodinách uchránit před plameny samotnou obec Hřensko. Plameny se totiž rychlé šíří v lesích nad domy a hotely. Jen kousek od epicentra požáru stojí také turistická restaurace, o kterou se stará provozní Jitka s přítelem.

„Večer nespíme, chladíme barák, protože požár je nejhorší hlavně večer, dnes nám tady vlastně hořelo za zády. Jsou to už dvě noci za sebou, kdy se ve dvě hodiny budíme a vidíme kouř. Dneska už jsme viděli i oheň,“ popsala paní Jitka.

Společně pomáhají také zasahujícím hasičům. „Poslali jsme jim jídlo nahoru, hasiči se sem můžou přijít najíst zadarmo, napít, dojít si na záchod, cokoli potřebují. Vnímám to jako morální povinnost – být těm lidem k ruce,“ sdělila provozní.

Stejně jako celé Česko si i Jitka přeje, aby požár co nejdříve hasiči uhasili. „Člověk prostě nevěří, že tohle je pravda. Já mám pocit, že to je jak z nějakého špatného filmu. Nechci uvěřit, že tady ty domy shoří a že Hřensko nebude,“ popsala.

Alespoň jedna drobná pozitivní zpráva ale přišla ve středu z Dolní Poustevny. Hasičům se zde podařilo zachránit svou stařičkou cisternu, která zůstala v hořícím lese a nešla nastartovat. „Naše tatra, která byla dva dny opuštěná v plamenech, přežila! Zajistíme teď její odtah a opravu poškozeného motoru,“ líčil starosta Dolní Poustevny Robert Holec mladší.

Tagy: