Datum státního pohřbu Alžběty II. odhaleno. Předtím bude rakev vystavena v parlamentu

Britská královna Alžběta II.

První Karlův projev jako nového krále a salvy na jeho počest. Jaká atmosféra panuje v Británii?

Státní pohřeb zesnulé britské panovnice Alžběty II. se uskuteční v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství, uvedl královský palác. Předtím bude rakev se zesnulou královnou čtyři dny vystavena ve Westminsterském sále v budově parlamentu. Alžbětin syn a následník Karel III. také schválil nařízení, podle něhož bude den pohřbu státním svátkem.

Rakev s tělem v neděli zamíří do skotského Edinburghu. Truchlení začne v paláci Holyroodhouse, který je oficiálním sídlem britského panovníka ve Skotsku. Právě tam bude rakev zesnulé královny o víkendu přepravena. Cesta po silnici potrvá zhruba dvě a půl hodiny.

Po zastávce pro vzdání holdu místními politiky bude cesta z paláce v pondělí pokračovat po Královské míli do katedrály svatého Jiljí v Edinburghu. V ní se za účasti členů královské rodiny uskuteční první mše. Katedrála pak zůstane 24 hodin otevřená pro veřejnost, aby se lidé mohli s panovnicí rozloučit.

Může se rozloučit i veřejnost

Do 500 kilometrů vzdáleného Londýna rakev přepraví v úterý letadlo. První zastávkou v metropoli bude Buckinghamský palác, sídlo královny. Po několika hodinách se rakev opět vydá na cestu a nejspíš na lafetě zamíří do sídla parlamentu ve Westminsteru. V hlavní hale parlamentu bude za dohledu čestné stráže rakev čtyři dny, aby se jí Britové mohli přijít poklonit. Otevřeno bude 23 hodin denně.

Státní pohřeb se uskuteční ve Westminsterském opatství, následovat budou dvě minuty ticha, které bude držet celé království. Po hodinovém obřadu se velký smuteční průvod vydá do Hyde Parku, kde bude rakev přeložena z lafety do státního pohřebního vozu a odvezena do královského hradu ve Windsoru.

Po průvodu Windsorem se uskuteční smuteční obřad v hradní kapli svatého Jiří, během kterého bude rakev spuštěna do královské hrobky. Královna bude pohřbena vedle svého manžela prince Philipa, který zemřel loni v dubnu.

Nejdéle vládnoucí panovnice

Královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let ve čtvrtek ve svém letním sídle Balmoral, které se nalézá ve Skotsku. Poslední chvíle s ní mimo jiné strávil její nástupce a nejstarší potomek Karel III. či její dcera princezna Anna.

Další členové královské rodiny za panovnicí během čtvrtka zamířili. Ani dnes už korunní princ William, který autem vezl rovněž královniny syny prince Andrewa a Edwarda, ani později princ Harry si však s vládkyní už nestihli říct poslední sbohem. Do Balmoralu dorazili až po jejím odchodu.

Alžběta II. Velké Británii vládla 70 let, přičemž jde o nejdéle panujícího monarchu v dějinách Spojeného království. Jde rovněž o druhou nejdelší dobu, kdy byl na trůně jeden vládce. Zesnulou britskou královnu překonává pouze francouzský král Ludvík XIV., který během 17. a 18. století vládl Francii hned 72 let.

Tagy: