Karel III. nebude chtít vládnout, ale sloužit. Co může Británie čekat od nového krále?

Nový britský král Karel III.

Velká Británie má nového panovníka krále Charlese

Po neuvěřitelných 70 letech se mění jméno v kolonce hlavního kormidelníka britské monarchie. Po zesnulé Alžbětě II. se okamžitě ujal vlády král Karel III. (dříve princ Charles). Na tuto roli čekal tak dlouho jako málokterý vladař v historii. Odborníci už teď rozebírají, co od něj Británie a svět mohou čekat.

Hned 15 premiérů se vystřídalo v čele britské vlády, zatímco na trůně seděla královna Alžběta II. Vládla tak dlouho, že se stala symbolem, ztělesněním všeho britského, elegance i obětavosti. Zároveň to ale znamenalo tvrdou a dlouhou lekci pro jejího syna Charlese. Ten musel na trůn čekat o několik dekád déle, než se zřejmě původně předpokládalo.

Celý život připravovalo prince Charlese jeho okolí na roli krále. Sám dědic trůnu, kterému byl tradičně vyhrazen titul princ z Walesu, se pak na korunovaci připravoval doposud mimořádně aktivně. I to podle expertů leccos naznačuje o tom, jaký by mohl být Karel III. králem.

Po stopách Alžběty

„Král Karel chce vládnout – on sám by řekl spíše sloužit – přesně jako jeho matka. Celý svůj život strávil v jejím stínu a byl neustále připravován na roli držitele trůnu. Dobře ví, že národ vnímal královnu coby božský symbol monarchie. Je nepravděpodobné, že by Karel vládl dlouho. Určitě nebude chtít zradit odkaz své matky,“ předpokládá novinář britského listu The Guardian Simon Jenkins.

Jenže od úmyslů k praxi to často bývá daleko. Odborníci se shodnou, že povahy Alžběty a jejího syna se v mnohém dosti liší. Princ Charles byl vždycky výbušnější, netrpělivější a ráznější než jeho matka a mnohem častěji projevoval vlastní názor. To je ale něco, co se od panovníka Velké Británie příliš neočekává. Odborníci každopádně předpokládají, že se Karel III. bude možná vyjadřovat k politice více, čistě ceremoniální podstatu své funkce ale zachová.

Není tajemstvím, že Alžběta II. byla v královské rodině tmelícím prvkem. Po jejím odchodu mohou vztahy v královské rodině ještě více ochladnout. Kromě interních záležitostí bude Karel III. dohlížet také na snahy britské vlády řešit migraci nebo doutnající spory s Irskem po odchodu z EU.

Karlovy reformy

Karel III. může vládnout jinak než jeho matka, nikdo si ale neodvažuje říkat, že by byl vládcem špatným. „V celém jeho životě se zrcadlila touha dokázat, že si zaslouží být král,“ soudí o novém králi Sally Bedell Smithová, autorka jeho životopisu.

Karel III. zřejmě výrazně neovlivní britskou politiku, může ale ovlivnit britskou monarchii. V minulosti se netajil tím, že by chtěl výrazně zeštíhlit nákladný kolos, kterému se říká britská královská rodina. Nový král tak může usilovat o to, aby daňoví poplatníci nemuseli odvádět na život šlechty tolik peněz. Při cestě za královskou finanční samostatností může Karel III. podle některých například zpřístupnit Buckinghamský palác za poplatek veřejnosti.

Tagy:
Velká Británie Irsko Alžběta II. král změna Evropská unie role reforma monarchie Karel III. vláda Spojeného království Britská královská rodina Simon Jenkins Sally Bedell Smith