Volný na hrad, Hamáček do plynu, křičely stovky demonstrantů na Václavském náměstí

Protest na Václavském náměstí

Stovky lidí se v neděli odpoledne sešly na pražském Václavském náměstí na demonstraci mířené vůči vládě a opatřením proti koronaviru. Vystoupil na ní poslanec Lubomír Volný (Jednotní) nebo zpěvačka Ilona Csáková, kteří patří mezi odpůrce opatření a především očkování. Za akcí stojí aktivisté Jana Peterková s Ondřejem Březinou.

Přímý přenos demonstrace můžete sledovat ZDE.

Na horní část Václavského náměstí přišly v neděli protestovat stovky lidí. Většina účastníků podle dostupných záběrů nemá roušku. Mnoho z nich má různé transparenty, kterými kritizují vládní opatření či protiepidemický systém PES.

Mezi řečníky byl mimo jiné poslanec Lubomír Volný. Toho krátce po jeho nástupu na pódiu přivítali potleskem a skandováním „flákanec“. Poslanec na demonstraci mimo jiné prohlásil, že média i členové vlády šíří lži a nepravdy. „Ministr zdravotnictví vám lže, že když se necháte vakcinovat, tak nebudete infekční,“ prohlásil například Volný.

Ten dále vládě vyčetl uzavření polní nemocnice v Letňanech, uzavření řady obchodů a provozoven či škol. „Děti trpí doma, protože nemůžou chodit do školy. Jejich vývoj je těžkým způsobem postihován. Bude to generace dětí, která nebude umět navazovat sociální vztahy,“ dodal poslanec, který nedávno proslul bitkou přímo na půdě Sněmovny.

Na demonstraci pak také řekl, že ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce pro policisty nakoupit vodní děla, která by mohli použít na demonstrace. Část demonstrantů následně začala skandovat „Hamáček do plynu“. Na závěr Volného vystoupení jej začali lidé vytleskávat a pokřikovat „Volný na hrad“. Kromě něj se akce účastní i jeho poslanecký kolega Marian Bojko.

Covid je zbytečně zveličován, říká Konečný

Kromě Volného a Bojka vystoupili rovněž zpěvačka Ilona Csáková či bývalý boxer Lukáš Konečný. „Pro sportovce je tahle doba blbá. Končí kariéry, musí si nají novou práci a nemůžou se ani řádně připravovat,“ řekl na adresu sportovců Konečný s tím, že „covid je zbytečně zveličován“.

Policisté na Twitteru informovali, že na místě je několik stovek osob, které často upozorňují na dodržování vládních nařízení. Kolem davu je několik desítek policistů.

„Diktát začíná tam, kde končí svoboda! Jsme v době, kdy už ani námi volení poslanci nemohou vyjádřit svůj názor. Nebudeme dále přihlížet! Podpoříme statečný čin Lubomíra Volného, kterého chtěli umlčet, a necháme ho mluvit k nám všem, bez jakékoliv cenzury,“ uvedli organizátoři na facebookové stránce demonstrace.

Tagy: