V sobotu otevřou některé podniky
Z některých hospod se v sobotu stanou politické buňky. Restauratéři, kteří na protest založili hnutí „Otevřeme Česko“, v nich budou debatovat s občany. Na politická jednání se totiž vztahuje výjimka z vládních opatření. Mezi podniky, které i přes koronavirová opatření otevřou, bude i pražský Šeberák. „Restaurace se vždy zavřely první a po roce máme osm tisíc nakažených denně, zítra otevřeme,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS jeho majitel Jakub Olbert.
Na konci loňského listopadu se majitel pražské restaurace Šeberák rozhodl navzdory vládním opatřením otevřít svůj podnik hostům. Následně to zopakoval ještě několikrát a hodlá v tom pokračovat. Přes politické hnutí „Otevřeme Česko“ iniciativy Chcípl PES se k jeho rozhodnutí připojují i další podniky.
„Do této chvíle se přidalo necelých 80 podniků. Bude to vypadat v normální době. Hospodský ráno přijde do práce, otevře, rozjede svůj bar a restauraci a bude prodávat, co má v sortimentu,“ sdělil v pátečním vysílání na CNN Prima NEWS Olbert.
Rebelie hospodských proti vládním nařízením. Kde všude je v sobotu otevřeno?
Politické hnutí Chcípl PES – Otevřeme Česko vyzvalo majitele restaurací a další živnostníky, aby v sobotu 23. ledna otevřeli své podniky. Označí je jako politické buňky s petičním místem, tím pádem budou moci mít podle výkladu organizátorů otevřeno. Politická jednání totiž mají výjimku z vládních nařízení. Majitel pivovaru Malý Janek a jeden z hlavních iniciátorů akce Jiří Janeček CNN Prima NEWS řekl, že hospody a další podniky nebudou otevřeny pro veřejnost, ale pro ty, kteří se s peticí budou chtít seznámit nebo ji podepsat.
Stále ale existuje mnoho restauratérů, kteří se k akci nepřipojí. Mezi nimi například Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků. „Mají strach, že by přišli o kompenzace. Obcházení (opatření) možná rozumím, protože kulminace emocí je velká, ale osobně se k tomu nepřidáme,“ sdělil Kastner.
Rozdílné názory majitelů potvrzuje i Olbert. „Znám jak polovinu, která se přidává, tak tu, která chce zůstat na kompenzacích. Dlouhou dobu jsme žili v komfortu, takže spousta lidí má strach ze všeho nestandardního. Pokud se objeví sedm policistů v restauraci a nejste na to zvyklí jako my, máte přirozeně strach,“ vysvětlil.
Kvůli koronakrizi vyhořela čtvrtina gastronomického trhu
Podle informací hnutí „Otevřeme Česko“ má v zemi v současnosti dlouhodobě otevřeno 30 až 50 podniků. „Netýká se to jen restaurací, ale i hotelů. Obcházení opatření už je určitým vyústěním frustrace lidí. Nebyla vždy dobře vysvětlena, vyhlašování kompenzací přicházelo pozdě a hlavně nevíme, co nás čeká v únoru, březnu. Hospodští před sebou nemají jasnou budoucnost, je to krizová situace, kdy dochází ke kritickým řešením,“ uvedl Kastner.
Majitel Šeberáku: Máme otevřeno a lidé jsou solidární, takže přežíváme
Restauratér Jakub Olbert se v posledních týdnech stal známým po celé republice. Svým aktem vzdoru, kdy i přes vládní zákaz otevřel svoji pražskou restauraci Šeberák, inspiroval řadu podnikatelů k otevření svých provozoven. I když byl již několikrát pokutován, a dokonce jej zadrželi policisté, jeho krok se stal příkladem nejen pro restauratéry, ale i pro provozovatele fitness center a pro další podnikatele. Olbert nyní v rozhovoru pro CNN Prima NEWS říká, že se s faktem, že se stal symbolem protestu, neztotožnil.
Zároveň dodal, že jedním z důvodů, proč se k akci nepřidá, je společenská odpovědnost. „Jde o celospolečenský dopad. Mám v rodině dva doktory a situaci v nemocnicích vnímám. Je to také o obrázku gastronomů před společností. V momentě, kdy máme plné nemocnice a hrozí kolaps, mi nepřijde patřičné rebelovat,“ vysvětlil Kastner.
Olbert si ale nemyslí, že by restaurace přispívaly k denním nárůstům covidových případů. „To by byl argument, pokud bychom měli jistotu, že čísla budou horší, když se otevře. Nikdy jsme nevyzkoušeli, že by restaurace byly otevřené. Vždycky byly první. Po roce máme výsledek osm tisíc nakažených denně a šest tisíc lidí v nemocnicích. Kdybych byl ten, který nástroje vymýšlí, zamyslel bych se, jestli to dělám dobře. My zítra otevřeme,“ dodal Olbert.
Podle Kastnera už kvůli koronavirové krizi skončila čtvrtina gastronomického trhu. „Zmizelo 30 procent tržeb z celého trhu. Byl to 200miliardový byznys, teď jsme na 140 miliardách. Trh opustila třetina zaměstnanců,“ sdělil.