Reportér CNN o superdebatě: Trump připomene úspěchy, Biden zpochybní zdravotní péči

Donald Trump a Joe Biden.

Televize CNN Prima NEWS v noci na pátek odvysílá poslední debatu mezi kandidáty na prezidenta USA, startuje ve 2:40. Následovat bude podrobná analýza. Během duelu budou kandidátům vypínány mikrofony, aby se nepřekřikovali. „Budou ale kousek od sebe, takže je uslyšíme i tak,“ poznamenal reportér americké CNN Jeff Zeleny.

Zeleny připomněl, že tato debata není tak zásadní, protože více než 40 milionů Američanů už využilo možnosti hlasovat v dřívějším termínu. Podle průzkumu agentury AP se v hlavní volební den 3. listopadu k urnám chystá 43 procent voličů. „Ale může to být rozhodující chvíle, Trump může změnit trajektorii boje o prezidentské křeslo,“ dodal novinář.

Pro republikány je podle něj největším tématem ekonomika, Biden zase bude chtít poukázat na Trumpovy neúspěchy v boji s koronavirem. „Republikáni chtějí, aby Trump hovořil o tom, čeho (v ekonomice) dosáhl před pandemií. Hlavním tématem ale budou problémy zdravotní péče, které koronavirus ještě zdůraznil. Trump neřekl, jak by chtěl nahradit Obamacare,“ vysvětlil Zeleny ve vysílání CNN Prima NEWS.

Reportér se domnívá, že Biden bude cílit hlavně na nerozhodnuté voliče, zatímco Trump se momentálně pokouší vyburcovat svou voličskou základnu. „Mítinky má každý den, snaží se získat podporu, jakou měl před čtyřmi lety,“ říká Zeleny.

Po volbách hrozí možnost, že pokud Trump prohraje, bude se snažit výsledky zpochybnit. Namítá totiž, že korespondenční volba, které letos využilo velké množství voličů, otevírá dveře podvodům. „20. ledna musí být předána moc. Pokud by odmítl odejít, musela by zasáhnout armáda, to je ale nepravděpodobné. Spíše by se podávaly žaloby. Pokud vyhraje, určitě výsledky uzná,“ okomentoval to Zeleny.

Debatu sledujte na CNN Prima NEWS nebo našem webu od 2:40.

Tagy: