ŽIVĚ Finální střet Trumpa a Bidena: Sledujte dabovanou debatu i on-line reportáž

Druhá debata Donalda Trumpa a Joe Bidena bude pouze virtuální.

Superdebata Trump vs. Biden: Naše štáby v USA mapovaly dění před závěrečným soubojem

V noci na pátek se spolu naposledy střetnou v předvolební debatě kandidáti na prezidenta USA – Donald Trump a Joe Biden. Řečnické klání startuje v pátek ve 3:00 středoevropského času. Televize CNN Prima NEWS bude vysílat dabovanou debatu a po jejím skončení chystá mimořádné vysílání s experty. Na našem webu vám pak bude po celou dobu k dispozici on-line reportáž.

Žádné potřesení rukou, žádné objímání. Kvůli koronavirovým opatřením se kandidáti v noci co nejrychleji postaví za své řečnické pulty a začnou na Belmonstské univerzitě v Nashvillu odolávat otázkám moderátorky NBC News Kristen Welkerové. Předvolební debata bude trvat 90 minut a je rozdělena do šesti tematických bloků – koronavirová pandemie, americké rodiny, rasová otázka, klimatická změna, národní bezpečnost a téma vůdcovství země.

Na začátku každé tematické pasáže budou mít kandidáti dvě minuty na to, aby o dané problematice promluvili. Poté bude následovat diskuze. Zatímco Trump při první debatě Bidena často přerušoval, v té druhé už na to nebude mít prostor, protože ve chvíli, kdy bude jeden z kandidátů vést dvouminutový monolog, mikrofon jeho soka bude vypnutý.

To se současnému nájemníkovi Bílého domu samozřejmě nelíbí. A stejně nespokojen je i s výběrem moderátorky. „Vždycky byla úplně hrozná a neférová, stejně jako většina fake news reportérů. Ale i přesto jdu do hry, to lidé vědí,“ napsal Trump v sobotu na Twitter.

Chaotická první debata a Trumpova nákaza

Uchazeči o Bílý dům se spolu naposledy střetli v debatě na konci září. Tehdy Trump vlákal Bidena do chaotické debaty plné urážek a skákání do řeči. Experti tuto debatu hodnotili jako tu vůbec nejhorší v americké historii.

Napravit dojem prezidentských kandidátů měla druhá prezidentská debata 15. října, jenže Trump na začátku měsíce onemocněl koronavirem a skončil v nemocnici Waltera Reeda. Ačkoli se rychle zotavil, americká Komise pro prezidentské debaty navrhla, aby se druhá debata odehrála virtuálně. „S tím nebudu ztrácet čas,“ odbyl návrh Trump a druhá debata se tak zrušila, respektive přesunula na 22. říjen.

Mezitím se k řečnickým pultům 7. října dostavili ve viceprezidentské debatě Mike Pence a Kamala Harrisová. Experti vnímali tuto debatu jako umírněnou a věcnou. V kontextu první prezidentské debaty šlo vlastně o překvapení.

Poslední televizní vystoupení prezidentských kandidátů před vypuknutím voleb začíná v pátek ve 3:00 ráno. Televizní speciál CNN Prima NEWS začíná ve 2:40, ve stejný čas startuje i webová on-line reportáž. Po dabované debatě budou ve studiu rozebírat výkony Trumpa a Bidena experti na americkou politiku.

Tagy: