Decroix: Nemíním Farského či Pekarovou kádrovat. Coby politici nemusíme vše komentovat

Poslankyně Eva Decroix (ODS).

360° 11.1.2022 21:15

Poslankyně Eva Decroix (ODS) v pořadu 360° podotkla, že do politiky nešla s tím, že bude řešit pouze pozitivní situace. Odmítá však kádrovat své politické kolegy Jana Farského (STAN) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). „Nepřísluší mi to. Jsem konzervativnější v postojích a vítám postoj vlády, která je v komunikaci střídmá,“ podotkla s tím, že ani politici nemusejí každou věc komentovat.

Poslanec za ANO Patrik Nacher v pořadu CNN Prima NEWS prohlásil, že kritika maďarského premiéra Viktora Orbána od předsedkyně dolní komory Markéty Pekarové Adamové vypadala jako stanovisko celé Sněmovny. „Pokud by taková sdělení nadále šířila, tak ať to dělá z pozice TOP 09 a budu ji i bránit. Jelikož ale reprezentuje i Poslaneckou sněmovnu, je její role úplně jiná,“ uvedl.

Eva Decroix ale situaci kolem výroku Pekarové Adamové nevidí tak vyhroceně. „Je předsedkyní Poslanecké sněmovny, na účet Orbána se vyjádřila, protože zřejmě měla tu potřebu. Nedokážu si ale představit, jakým způsobem může vyjadřovat své názory a odlišovat je od toho, že je předsedkyní,“ podotkla.

Naopak poslanec Radim Fiala (SPD) se stavěl k výroku Pekarové Adamové negativně. „Je to katastrofa. Podle mě se jednalo o nepřátelský útok na představitele jiného státu. Kritika neměla důvod, nic extra Orbán neudělal,“ uvedl.

Ať se Farský vzdá mandátu, radí opozice

Hosté pořadu 360° se zapojili také do diskuse o stipendiu poslance Jana Farského (STAN). „Nešla jsem do politiky s tím, že budu řešit jen příjemné situace,“ odvětila Decroix na slova moderátora, že rozruch kolem koaličního partnera zřejmě není příjemný ani ODS. „Nikdo z nás napříč politickým spektrem to nepovažuje za šťastné, například z hlediska důvěry vlády a Sněmovny. Je to ale rozhodnutí Farského,“ pokračovala.

Dodala však, že situace nemusí být lehká ani pro tohoto poslance. „Není to jen tak nějaké stipendium. Znamená to, že máme kvalitního poslance, který dostal stipendium a za osm měsíců se vrátí,“ uzavřela s tím, že vláda nechce dávat žádná ultimáta a říkat Farskému, jak se má zachovat: „Každý nese svou politickou odpovědnost. Farský nás s rozhodnutím seznámil a já to tak beru.“

Opačný názor však zastávají Nacher s Fialou. „Věděl o tom evidentně před volbami. Říkal, že je to na šest měsíců, ale jde o osm. Oznámil, že na důležitá hlasování bude létat zpátky – poslanec, který společně s Piráty tlačí na zelenou politiku. Tohle mi přijde jako snižování důvěry a zjednodušování práce poslance jen na hlasování,“ podotkl Nacher.

A na obdobnou notu zahrál také poslanec SPD. „Pro nás všechny je to špatné. Práce poslance je fulltime job. Setkáváme se s občany, jezdíme na setkání, řešíme denní problémy. Práce ve Sněmovně není jen hlasování. Situace má ale lehké řešení: ať se Farský vzdá mandátu,“ prohlásil s tím, že poté by si Farský mohl odcestovat, kam by chctěl.

Tagy: