Definitivní konec smutného příběhu. Lékaři odpojili Archieho od přístrojů, rodině navzdory

Archie byl zcela závislý na přístrojích.

Archie Battersbee zemřel, lékaři ho odpojili

Po odpojení od přístrojů zemřel v sobotu 12letý Brit Archie Battersbee. Informuje o tom web Sky News. Ukončení života chlapce, kterého našla jeho matka v dubnu v bezvědomí, bylo poslední měsíce doprovázeno ostrým sporem mezi lékaři a rodinou, opakovaně zasahovaly v případu soudy. I když si matka přála, aby Archie zemřel v hospici obklopen rodinou, jeho život nakonec vyhasl v nemocnici.

„Byla bych ráda, kdyby mohl z této nemocnice co nejrychleji pryč. Do klidného prostředí, kde bude obklopen jen rodinou,“ věřila ještě v pátek matka 12letého chlapce Hollie Danceová. To byl poslední zoufalý pokus rodiny zvrátit rozhodnutí lékařů, které potvrdily britské soudy. Podle nich bylo ale v zájmu dítěte, aby chlapec zůstal v nemocnici až do úplného konce.

V pátek po sedmé hodině večerní se v britských médiích objevily zprávy o konečném verdiktu. „Odvolací soud potvrdil, že povolení k odvolání bylo zamítnuto,“ psalo Sky News k požadavku rodiny na přemístění do hospicu. Chlapec byl odpojen od přístrojů v sobotu po poledni.

Danceová stála v sobotu před nemocnicí a řekla, že je „nejpyšnější mámou na světě“. Podotkla, že Archie byl „tak krásný malý chlapec a bojoval až do samého konce, a já jsem tak hrdá, že jsem jeho máma“.

„Na tom, když se někdo dusí, není absolutně nic důstojného. Doufáme, že žádná rodina nebude muset projít tím, co se stalo nám,“ vzkázala jasně úřadům.

Archieho našla jeho matka v bezvědomí v dubnu. Zřejmě se pokoušel splnit výzvu na sociální síti TikTok, která nabádala lidi, aby sami sobě přivodili bezvědomí například dušením. Zoufalá matka se už dříve nechala slyšet, že v případě odpojení bude klidně synovi dávat dýchání z úst do úst.

Tagy: