Konec všech nadějí. Malý Archie zůstane v nemocnici, odpojen bude už v sobotu

Archie je zcela závislý na přístrojích. Podle lékařů a soudce už je prakticky mrtvý

Pokračování případu chlapce na přístrojích

Utrpení rodiny 12letého Brita Archieho nekončí. Odvolání proti rozhodnutí soudu, který odepřel právo na převoz chlapce z nemocnice do hospicu, bylo v pátek večer zamítnuto. Informují o tom britská média. Archie by měl být odpojen od přístrojů v sobotu dopoledne.

„Byla bych ráda, kdyby mohl z této nemocnice co nejrychleji pryč. Do klidného prostředí, kde bude obklopen jen rodinou,“ věřila matka 12letého chlapce Hollie Danceová. Bez jakékoliv naděje, že se podaří zabránit odpojení od přístrojů, se rodina pokusila ještě jednou zvrátit rozhodnutí soudu. Podle něj chlapec musí zůstat v nemocnici až do úplného konce.

V pátek po sedmé hodině večerní se v britských médiích objevily zprávy o konečném verdiktu. „Odvolací soud potvrdil, že povolení k odvolání bylo zamítnuto,“ píše Sky News. Chlapec má být odpojen od přístrojů v sobotu v 9 hodin středoevropského času.

Teolog: Smrt při převozu? Žádná zásadní škoda navíc

„Podle medicínských vyjádření je pravděpodobné, že by transport nepřežil. A z hlediska jeho zájmu by to bylo jen horší řešení než v nemocnici,“ vysvětluje pro CNN Prima NEWS odborník na zdravotní právo Ondřej Dostál. Přesně z tohoto důvodu v pátek soudkyně s předstihem oznámila, že převoz do hospicu, se kterým měla být rodina předběžně domluvená, neumožní.

Jenže například teolog a filozof Tomáš Machula neví, jak by převoz měl uškodit. „Může se stát, že během něj zemře. Ale jaký je v tom rozdíl oproti tomu, když ho odpojí v nemocnici? Já tam žádnou zásadní škodu navíc nevidím,“ podotýká.

Za posledních několik dnů se tak rodině nepodařilo uspět ani v jednom z mnoha sporů. Rozhodnutí o tom, jak budou vypadat poslední momenty Archieho na tomto světě, za ně udělal právě soud.

„Jsem velmi zklamaná z toho, jakým způsobem funguje náš systém,“ stěžuje si zdrcená matka. „Tento případ vypadá, že společnost obchází rodiče, kteří zjevně nějak neselhávají. To znamená, že se cpe na místo přirozené autority,“ dodává Machula pro CNN Prima NEWS.

Archieho našla jeho matka v bezvědomí v dubnu. Zřejmě se zadusil při plnění výzvy na sociální síti TikTok. Poté, co soud zamítl odvolání rodiny proti poslednímu rozsudku o převozu, bude chlapec brzy odpojen od přístrojů. Zoufalá matka se už dříve nechala slyšet, že v takovém případě bude svému synovi dávat dýchání z úst do úst.

Tagy: