Nová mutace omikron: Spása, která ukončí pandemii, nebo smrtící hrozba?

Co je to varianta omikron?

Vzbudila pozdvižení po celém světě, nakonec za ni možná ještě budeme rádi. Někteří odborníci před novou mutací koronaviru nazvanou omikron varují, řada států kvůli ní zavřela hranice. Část vědců ale přichází s novou teorií: omikron může pandemii ukončit.

Nová varianta byla koncem listopadu poprvé identifikována v Jihoafrické republice. Některé státy okamžitě pozastavily lety z jižní Afriky. Světová zdravotnická organizace (WHO) označila mutaci za znepokojivou a uvedla, že je vysoce nakažlivá a představuje velké riziko.

Odborníci v Jihoafrické republice upozornili, že omikron často postihuje mladé lidi a někteří z nich přitom končí i na jednotkách intenzivní péče. „Dostávají se k nám mladí lidé, třicátníci i lidé mezi dvaceti a třiceti. Někteří mají mírný průběh, jiní ale závažnou formu a někdy končí na jednotce intenzivní péče,“ řekla minulý týden na tiskové konferenci Rudo Mathivhaová, vedoucí jednotky intenzivní péče nemocnice v johannesburské čtvrti Soweto.

Lidé s variantou omikron mají jiný průběh než ti nakažení mutací delta. Omikron způsobuje především těžkou únavu, bolesti hlavy a těla. Naopak chybí ztráta čichu.

Někteří lékaři či vědci přicházejí s tím, že omikron by nakonec mohl být spásou. Zatím to totiž vypadá, že nezpůsobuje život ohrožující komplikace a lidé nekončí na dýchacích přístrojích. Pokud by tedy omikron byl nakažlivější, ale lidé by kvůli němu neumírali, mohl by to být konec pandemie.

„Kombinace nakažlivosti a mírnější patogenity není vyloučena. Neznamená to vždy, že s masivnějším šířením musí být patogen nebezpečnější,“ uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS biochemik Libor Grubhoffer.

Moc toho zatím nevíme, říkají odborníci

Že by varianta omikron mohla pomoci, si myslí i evoluční biolog Jaroslav Flegr. „My se jí bojíme, ale možná nám pomůže tuto epidemii ukončit. Jsou náznaky, že by mohla mít nižší patogenitu a méně by ubližovala nakaženým, což by byl dar z nebes,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Flegr.

„Pokud se prokáže, že omikron způsobuje mírnější formu onemocnění, byl by to předčasný dárek k Vánocům,“ napsal na Twitteru německý zdravotnický expert a možný příští spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.

Někteří však upozorňují na to, že o omikronu se toho zatím moc neví. „Víme o tom hrozně málo. Může to být víc infekční. To, že by mohl virus ukončit pandemii, jsou spekulace. Obávám se, že proti té mutaci bude méně účinné očkování. Optimista bych byl v tom, že kdo onemocnění prodělal, ani tato varianta by neměla překonat přirozenou imunitu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS imunolog Jiří Šinkora.

„Jsme v objasňování složení nové varianty. Varoval bych před unáhlenými soudy. Informací je stále velmi málo a všichni odborníci mluví minimálně o 14 dnech, než se dojde k nějakým závěrům. Mluvit o tom, že je to závažnější nebo méně závažné, není seriózní,“ míní epidemiolog Petr Pazdiora.

Není jasné, jak mutace působí na starší lidi

Ohledně rizikovosti může být zavádějící právě nakažení mladé věkové skupiny. „Dokud neuvidíme, jak se virus chová u starší populace, u lidí trpících dalšími nemocemi, nebudeme vědět, jak nebezpečná ta nákaza je,“ prohlásil vysoký představitel americké farmaceutické společnosti Moderna Paul Burton.

Proč varianta vyvolala tak velké obavy, vysvětlil biochemik společnosti DIANA Biotechnologies Václav Navrátil. „Kromě předpokládané vysoké nakažlivosti obsahuje mnoho mutací ve virovém spike proteinu, tj. proteinu, který je klíčový pro vstup do lidských buněk. Pokud by tento protein výrazně zmutoval, protilátky získané po očkování nebo po prodělání onemocnění by poskytovaly pouze omezenou ochranu před nakažením,“ varoval Navrátil.

Na rozhřešení, jestli je omikron spása, nebo nebezpečná hrozba, si tak budeme muset ještě několik týdnů počkat. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) už avizovala, že je připravená schválit vakcíny účinné proti variantě omikron během tří až čtyř měsícům, bude-li to třeba.

Tagy: