Pařížská starostka v Seině? Spíše politikum, míní Prymula. Promluvil o riziku pro olympioniky

 Starostka Paříže se koupala v Seině, aby před olympiádou dokázala její čistotu.

Prymula o koupání ve znečištěné vodě

Do řeky Seiny se vracejí druhy ryb, které jsou na čistotu vody citlivé, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Demonstrativní koupel pařížské starostky Anne Hidalgové v řece však vnímá spíše jako politickou záležitost související s nadcházející olympiádou. Podotkl také, že sportovcům žádné riziko nehrozí. Odborník a někdejší ministr zdravotnictví mimo jiné poradil, jak se chránit před kožním onemocněním po koupání ve znečištěné vodě.

Epidemiolog věří, že parametry francouzského toku jsou lepší než v předchozích letech. „Máme zkušenost i s našimi řekami, odkud hlásili nelichotivé známky kontaminace. Do Seiny se ale nyní vrací druhy ryb, které jsou na čistotu vody citlivé,“ vysvětlil v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Pobřeží ostrova Cres zaplavily medúzy. Experti varují před častým mýtem ohledně popálení

Akci Hidalgové a šéfa organizačního výboru olympijských her Tonyho Estangueta, kteří se společně vykoupali v této řece, považuje Prymula spíše za politikum. „Starostka se snažila všem kritikům ukázat, že plavat se tam dá. Nemyslím si, že by to pro sportovce mělo být riziko,“ ujistil.

Odborník připomněl, že charakteristické zelené zbarvení, takzvaný vodní květ, je záležitostí především stojatých vod. „Pokud se rozhodneme v takovém prostředí vykoupat, riskujeme kožní onemocnění. V podobných vodách bychom měli pobýt maximálně deset minut a pak se hned omýt,“ poradil s tím, že pokud dojde k „nalokání“, mohou následovat střevní potíže.

Varoval ovšem, že u některých vodních ploch není možné riziko postřehnout lidským okem. „Ve vodě se pohybují nejrůznější parazité, případně bakterie, které mohou způsobit problémy se střevním ústrojím. V případě parazitů nemusíme přítomnost v organismu během první fáze poznat,“ upozornil Prymula.

Prymula rovněž popsal, jaké tropické organismy se s vysokými teplotami dostávají do Čech. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi objevili kouzlo „zlevněnek“. Expert zmínil data spotřeby a trvanlivosti, čemu se vyhnout?

Tagy: