Děsivě přesné Mourinhovo proroctví. Anglickému klenotu předpověděl pád bez konce

Strmé vzlety, brutální pády. Většinou sportovci okusí jen jedno, ale sem tam se najdou tací, kteří raketový start plný chvály nedokážou ustát a brzy zažívají těžkou kocovinu. Do této kategorie patří i někdejší anglický fotbalový klenot Dele Alli. Nemůže za to nešťastná shoda okolností, trenérský bard José Mourinho sešup prorokoval.

Našlápnuto měl jako málokdo. Když Allimu na jaře 2017 bylo pouhých 20 let, v anglické Premier League už se podílel – skóroval či asistoval – na čtyřiceti gólech. Frank Lampard, Steven Gerrard a David Beckham, ikony anglické reprezentace, zvládli stejný počet gólů v jeho věku pouze dohromady.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na kolenou prosíme. Jak Drogba posunul význam fotbalu a pomohl ukončit válku

„On je doopravdy speciální talent. Je jiný než ostatní, rozhodně patří k nejlepším mladým fotbalistům na světě. Možná, že je ten vůbec nejlepší,“ zamýšlel se Mauricio Pochettino, v té době trenér Tottenhamu Hotspur.

„Kohouti“ zkrátka vlastnili diamant. Kdyby měli fotbaloví odborníci před šesti lety odpovědět, kde bude Alli v roce 2023, mnoho z nich by se jistě nezdráhalo vyslovit nejzářnější adresy – například Manchester City, Real Madrid nebo Paris Saint-Germain. Do těchto klubů měl přestoupit klidně za částku 2,4 miliardy korun. Taková byla jeho maximální virtuální cenovka dle webu Transfermarkt.

Skutečnost je krutě negativnější. Dnes 26letý – kdysi zázračný mladíček – je od loňského léta v Istanbulu. I když... Před pár dny ani jeho trenér z Besiktase nevěděl, jestli se Alli v turecké metropoli nachází. „Dal jsem Allimu několik dní volna, ale od té doby se nevrátil. Prší, asi proto bohužel nemohl přijít. Snažíme se o něm něco zjistit,“ poznamenal s evidentní dávkou ironie Senol Günes.

Divoké scénáře rozprášil sám hráč, když na sociálních sítích uvedl: „Zdravím, dostal jsem spoustu zpráv, takže chci něco vyjasnit. Klub mi dal povolení, abych navštívil lékaře. Zítra se mám normálně vrátit do tréninku.“

Budeš litovat

Nic to ale nemění na tom, že ani na místě, kam se propadl, nenašel pevnou půdu pod nohama. Mimochodem v Besiktasi je odložen formou hostování z Evertonu, do kterého se loni v zimě z Tottenhamu stěhoval zadarmo už jako někdo, kdo uvadl. Sešup pokračuje, jeho tržní hodnota je oproti maximu desetinová a kouč Günes i podle jízlivého komentáře ztrácí s mužem, který měl být navzdory regresu posilou, trpělivost.

Alli mnohokrát proseděl celý zápas na lavičce, v březnu se zatím ani jednou neobjevil v nominaci na utkání. Britský deník The Sun proto zkraje roku dal k článku o odchovanci MK Dons titulek: „Nejrychlejší pád všech dob?“ Sloupkařka zmíněného média a místopředsedkyně klubu West Ham United Karren Bradyová podotkla, že tento fotbalový osud by měl posloužit jako varování pro mladé hráče.

Sám Alli jedno důrazné dostal v sezoně 2019–2020, kdy ještě nebylo tak zle. Tottenham po Pochettinovi převzal slavný José Mourinho. Vycítil, že svěřenec není na dobré cestě a stagnuje. Jako by se spokojil s tím, co už dokázal, a myslel si, že dál všechno půjde samo. Že má místo na výsluní garantované.

Mourinho si Alliho povolal k sobě do kanceláře, u všeho byly kamery, protože v daném ročníku vznikal o londýnském klubu dokument s názvem All or Nothing.

Inspirativní rozhovor zněl takto: „Teď je mi 56 let, včera mi bylo 20. Čas letí. Myslím, že jednoho dne budeš litovat, když nedosáhneš toho, čeho dosáhnout můžeš. Neočekávám, že budeš v každém zápase nejlepším hráčem. Neočekávám, že v každém utkání dáš gól. Chci ti jen říct, že můžeš litovat. Měl bys od sebe požadovat více. Neměl bych to být já, kdo po tobě má chtít víc. Ani nikdo jiný. Jen ty. Měl bys chtít více.“

Posluchač občas lehce přikývl. „Ne, chápu,“ řekl poté, co Mourinho domluvil.

Další roky kariéry nasvědčují tomu, že nepochopil a portugalský kouč přinesl trefné proroctví.

Tagy: