Mrazivé záběry zásahu policistů. Zazvonili na špatnou adresu a majitele domu zastřelili

Tři policisté z Nového Mexika v USA čelí vyšetřování, začátkem dubna totiž zazvonili na špatné adrese a majitele domu zastřelili. Na místo dorazili kvůli hlášení o domácím násilí, pachatel se ale měl nacházet přes ulici v jiném domě. Podle advokáta mužů zákona však jednali oprávněně, píše web americké stanice CNN.

Na dvaapadesátiletého majitele domu Roberta Dotsona začátkem tohoto měsíce zazvonili policisté. Na dresu ve městě Farmigton dorazili kvůli hlášení o domácím násilí, informoval web CNN. Krátce na to si však uvědomili, že jsou na špatné adrese.

ČTĚTE TAKÉ: Po tragickém pádu přejela závodníka soupeřova motorka. Jeho smrti přihlížel osmiletý syn

V momentě, kdy chtěli odejít, otevřel dveře majitel domu, na kterého zvonili. Ten měl být ozbrojený, proto policisté zahájili střelbu. Poté, co byl Dotson zasažen, začala střílet jeho manželka. Ta nakonec vyvázla bez zranění.

Advokát zastupující policisty z Farmingtonu v Novém Mexiku tvrdí, že policisté jednali „oprávněně“. „Smrt pana Dotsona byla tragédií a my soucítíme s jeho rodinou a blízkými. Je však důležité si uvědomit, že pana a paní Dotsonovi nikdo nenutil, aby na policisty mířili zbraní,“ uvedl advokát Luis Robles. Všichni tři policisté byli postaveni mimo službu.

„Policisté byli jasně viditelní, několikrát se klidně ohlásili a neudělali nic, co by naznačovalo, že se snaží násilím dostat do Dotsonova domu,“ podotkl advokát Robles. Nemohlo tak prý být pochyb o tom, že jsou to policisté.

„Přesto manželé Dotsonovi učinili nepochopitelné rozhodnutí, kterým sebe i tyto policisty vystavili vážnému nebezpečí. Jednání policistů bylo oprávněné a já stojím za jejich rozhodnutím použít smrtící sílu,“ dodal advokát.

Rodina se brání

Advokáti zastupující rodinu Dotsonových ale zpochybňují policejní popis událostí. Jeden z advokátů, Shon Northam, uspořádal ve čtvrtek mediální konferenci a uvedl, že rodina plánuje podniknout právní kroky.

„Obyvatelé Farmingtonu si již delší dobu velmi dobře uvědomují divoké užití síly policejním oddělením Farmingtonu, aniž by byla obětem poskytnuta jakákoli odpovědnost nebo spravedlnost,“ uvedl Northam v prohlášení.

Tagy: