Nová svědectví dramatu na Vysočina Festu: Strach a bezmoc, líčí lidé. Organizátor chybu odmítá

Pád stanu na festivalu na Vysočině řeší policie.

Pokračování případu spadlého stanu

Bouřka, propadající se střecha stanu, křik, strach o život a lidé, kteří padali jeden přes druhého. To je nebezpečný koktejl událostí z letošního Vysočina Festu v Jihlavě. Pomoc zdravotníků nakonec vyhledalo 34 návštěvníků. Dramatickou situaci od začátku řeší i policie. Organizátoři si přesto stojí za svým – žádnou chybu jsme neudělali.

Vidět střechu obřího nafukovacího stanu, jak se sune k zemi, na klidu nikomu nepřidá. K tomu dav, který se hrne schovat před deštěm dovnitř. A v ten moment nastala panika a chaos. „Najednou tam byli hasiči a záchranáři. Přijížděla auta, běhali tam hasiči s nosítky. Lidé se snažili dostat ven, ale byl tam strašný zmatek. Vůbec jsme nevěděli, co se děje, nikdo nám nic neřekl,“ popsala CNN Prima NEWS Daniela, která se festivalu zúčastnila.

ČTĚTE TAKÉ: Panika na festivalu v Jihlavě. Začala se propadat střecha, při útěku se zranilo sedmnáct lidí

Silný liják vyřadil elektřinu a na stanu se hromadila voda. „Žádný stan nespadl, zůstal normálně stát. Byla jenom mírně probořená střecha. Nikdo se na nás neobrátil. Zranění si způsobili sami mezi sebou lidé ve vzniklé panice. Samozřejmě nás to mrzí a trápí,“ zní vysvětlení organizátorů.

Počty zraněných přitom neustále stoupaly. V jihlavské nemocnici během víkendu ošetřili desítky lidí. „Nejčastěji to byla lehčí zranění. Co se týče těch těžších, u pacientek na jednotce intenzivní péče, tak se jednalo o mnohočetná zranění – zlomené žebro nebo proražená plíce,“ uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Případem se zabývá policie

Pomoc lékařů vyhledala i dívka, která si z úprku v bouřce odnesla modřiny na nohou a rameni. Její matka závěr festivalu popsala jako totální bezmoc. „Dcera, která tam zůstala, měla strašný strach, že jestli ta plachta ještě povolí, tak se tam všichni pod ní tíhou té vody udusí. Plachtu měli půl metru nad sebou,“ popsala matka zraněné dívky.

Kriminalisté na místě strávili hodně času, vyslýchali osoby i další svědky. „Úkony trestního řízení jsou zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Zjišťujeme přesný průběh nešťastné události, její následky a veškeré související okolnosti,“ potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová. Kriminalisty zajímá třeba i to, kolik měl stan východů a kolik z nich bylo funkčních. Podle organizátorů se prý nafukovací strop nedotkl jediného návštěvníka, pro krizové situace mají vysoké pojištění.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Invaze komárů v Plzni. Jsme zoufalí, nedá se v tom žít, říkají místní. Řešení je v nedohlednu

Tagy: