Detaily tragické nehody po šílené jízdě v protisměru: Obětí v Liberci mohlo být víc

Obětí šílené jízdy seniora v protisměru na průtahu Libercem mohlo být víc.

Viník tragické nehody ujel v protisměru 2,5 km

Obětí šílené jízdy seniora v protisměru na průtahu Libercem mohlo být víc. Policisté zjistili, že takto ujel dva a půl kilometru a v počínající ranní špičce ohrozil desítky řidičů. Na poslední chvíli se mu musel vyhýbat i řidič autobusu, ve kterém cestovalo dvacet lidí. Od srážky s řidičem v protisměru autobus podle profesionálního šoféra dělil zlomek vteřiny. Řidička malého červeného vozu už takové štěstí neměla.

„Vynořil se mi v zatáčce, měl jsem vteřinu, půl vteřiny na to, abych zareagoval. Kdybych to nestihl, mohlo to být hodně špatné. Jel jsem v rychlejším pruhu, v pomalejším jelo několik kamionů, naštěstí tam zrovna bylo místo, kam uhnout,“ popisuje okamžik hrůzy zkušený řidič autobusu Josef Rutšek.

Dodává, že mu pomohlo i to, že řídil kratší autobus. „S patnáctimetrovým bych to nedal,“ přiznává. Co všechno se mohlo stát, ani nechce domýšlet. „Kdyby to do nás napral, přišel bych minimálně o nohy. Ta paní, co seděla vpravo vepředu, by proletěla předním oknem, další cestující by se zranili,“ přemýšlí. Ve zpětném zrcátku prý ještě zahlédl, jak se řidiči v protisměru vyhnulo i auto za ním, tragickou srážku, ke které došlo jen o pár sekund později, už neviděl.

Dvaašedesátiletá žena, která seděla za volantem malého červeného vozu, už takové štěstí jako Josef Rutšek neměla. Čelní srážku se stříbrným vozem v protisměru nepřežila stejně jako o deset let starší viník nehody. Na její památku teď hoří svíčky u Střední školy gastronomie a služeb v Liberci, kde pracovala jako mistrová odborného výcviku. Do práce už ten den nedojela.

Experti nechápou

Jak a kde senior do protisměru najel, zjišťovali kriminalisté. Původní teorie o tom, že to bylo na sjezdu od pumpy nedaleko místa nehody, se nepotvrdila. Nakonec to bylo podle svědků, kteří se přihlásili policii, na nájezdu před libereckým tunelem ve směru na Prahu.

Na varovné troubení a blikání několika řidičů prý nereagoval. Dopravní experti jeho počínání nechápou. „Značení v tom místě je dobré, navíc i když udělal chybu při nájezdu, měl minimálně dvě šance sjet do centra ještě před místem, kde se srazil s paní,“ upozorňuje bývalý dopravní inženýr liberecké policie Vlastimil Malý.

Tagy: