Detaily případu šikany ve škole v Blovicích: Na nátlaku se měli podílet i zaměstnanci

Základní školu v Blovicích na jižním Plzeňsku dlouhodobě trápí šikana mezi žáky.

Šikana v Blovicích

O případu, kdy mělo několik žáků základní školy v Blovicích na Plzeňsku fyzicky i psychicky týrat spolužačku, redakce CNN Prima NEWS již informovala. Na povrch nyní vyplouvají další svědectví rodičů, jejichž děti se měly také setkat se šikanou. Na psychickém nátlaku na žáky se podle některých měli podílet i samotní učitelé.

Dlouhé roky musela podle všeho nyní třináctiletá dívka snášet extrémní šikanu. Spolužáci ji ponižovali, fyzicky napadali, ale také nutili k perverzním praktikám. „Prý tu malou holčičku vydírali, aby se vykakala do koše. Vědělo se to, ale mezi spolužáky se to neřešilo,“ uvedla bývalá školačka pro CNN Prima NEWS.

České školy trápí šikana. Proč se nedaří problém řešit? Podívejte se na podrobný rozbor:

Rodičům teď došla trpělivost. Sepsali petici, kterou podepsalo asi 400 lidí, a předali ji vedení Blovic na jednání městské rady. Žádají nejen odvolání ředitelky, ale upozorňují také na nevhodné chování a špatný přístup k této věci u speciální pedagožky. „Syna mi rozbrečela a vyhodila z kabinetu, hodila po něm papírové kapesníčky a úplně ho vydeptala,“ popsala jedna z maminek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální bitka dětí na Karlovarsku. Útočník kopal chlapce do hlavy, ostatní si to natáčeli

Někteří se svěřili s šokujícími informacemi, že jejich děti nešikanovali pouze spolužáci, ale také učitelé. „Je tam obrovský nátlak na ty studenty, kteří se tam bojí chodit. Například kabinet speciálního pedagoga je nazýván jako mučírna,“ uvedla jedna z maminek. I její dcera se prý setkala s nevhodným chováním učitelů. „Furt se jí na něco dotazovali, až to vyústilo v panické ataky, pocit z toho, že umře, a antidepresiva,“ sdělila maminka.

Jednání rady města doprovázely velké emoce. To, že starosta včas ve věci nezasáhl, kritizovali nejen rodiče, ale i zastupitelé. „Chci vědět, jestli bylo doručeno vyřízení stížnosti z České školní inspekce,“ zaznělo na jednání. „Město mělo jednat dřív, protože to, co se na té škole děje, je hrozné,“ sdělil jeden z rodičů. „Již jsme svolali radu a budeme se těmi věcmi zabývat stejně, jako jsme se jimi zabývali doposud,“ uvedl starosta Robert Zelenka.

Ředitelka s médii mluvit odmítá. Během jednání ale prohlásila, že v letošním školním roce řešili už osm stížností kvůli šikaně a s žáky pracují. „Udělili jsme kázeňská opatření. Dva případy jsme hned oznámili policii,“ řekla ředitelka Dagmar Hitková. Policie případy šikany na škole řeší už delší dobu, vyšetřovatelé ale zatím nikoho neobvinili.

Podle klinického psychologa Karla Humhala se oběť bude s následky šikany těžko srovnávat. „Je to velice obtížné. Je velice pravděpodobné, že u holčičky zůstanou psychické stopy po celý život a budou jí události připomínat. Pokud jí bude včas poskytnuta pomoc, může se ale s podstatnou částí následků vyrovnat,“ popsal Humhal pro CNN Prima NEWS.

Psychologickou pomoc by podle něj potřebovali především agresoři. „To bývají děti, které jsou po psychické stránce ze všech stran zanedbávány. Velmi často bývají týrané a když dospějí, tak byť se to snaží popírat, dost často reprodukují chování, které na ně bylo aplikováno,“ popsal psycholog.

Tagy: