Detaily z nalezení osmileté Julie: Hajný ji našel na trávě. Byla podchlazená

Osmiletou Němku, která se ztratila na Domažlicku, našli.

Dívku z Německa našel myslivec

Julii, která se v neděli ztratila při hře v lese na vrchu Čerchov na Domažlicku, našel místní hajný. Po osmileté dívce pátral společně s kolegy. Holčička původem z Německa je živá a poputuje do péče zdravotníků. Původně zmizeli také dva chlapci, kteří se ale našli díky cyklistce, jež místem projížděla.

„Mluvili jsme se svědkem události. Dívku našel myslivec, který pátral společně s dalšími kolegy po okolí. Místo nalezení je asi pět kilometrů od bodu, kde se ztratila,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová, která se nachází přímo v místě zmizení holčičky na Domažlicku.

Dívka je podle vyjádření záchranné zdravotnické služby v pořádku. „Je podchlazená a unavená, ale nemusel pro ni letět vrtulník. Je ve stabilizovaném stavu,“ dodala Hrdinová.

Podobně mluvil také starosta nedalekých Všerub Václav Bernard (STAN), který byl přítomen záchranářské akci. „Je zdravá, vypadá v dobré kondici,“ řekl s tím, že dítě našli dva až tři kilometry od vrchu Čerchov ve směru na Českou Kubici u České studánky.

„Sanitka ji odvezla na Folmavu (hraniční přechod), kde na ni čekají němečtí zdravotníci,“ doplnil. Také domažličtí policisté potvrdili, že holčička se zdá být v dobrém zdravotním stavu.

Že Julii našel hajný na české straně hranice, uvedla i policie na Twitteru. „Jsem z toho úplně roztřesený, ale šťastný. Je to úžasná zpráva, na kterou jsme tři dny čekali. Nalezl jsem ji s dalšími kolegy uprostřed lesa, kde ležela na trávě,“ popsal pro iDNES.cz hajný Domažlických městských lesů Martin Semecký, který má revír na starost.

Chlapce zachránila cyklistka

Pátrací akce se rozběhla v neděli. Rodiče se společně se svou osmiletou dcerou, šestiletým synem a devítiletým synovcem vydali v neděli přes německé hranice do Česka na pěší túru. V lese u Čerchova na Domažlicku si chtěli cestu zpět zpříjemnit hrou stopovačka, děti se však od dospělých vzdálily příliš daleko a všechny se ztratily.

„Děti utíkaly dopředu a rodiče je ztratili z dohledu. Chlapci pak potkali cyklistku, která s nimi čekala na dospělé, dívka ale byla pryč,“ přiblížil mluvčí hornofalcké policie Florian Beck pro web bz-berlin.de.

Nebezpečné bylo, že teploty v noci klesaly pod bod mrazu. Ze vzduchu prostor monitorovaly vrtulníky s termovizí, na zemi pomáhalo i téměř 40 kynologů s vycvičenými psy.

„Do pátrací akce se zapojily také stovky policistů a hasičů. Společně udělali několikasetmetrovou rojnici a propátrávali lesní porost. Bohužel zatím s negativním výsledkem. Spolupracujeme s německými policisty, probíhají schůzky českého velitele opatření a německého koordinátora,“ informovala ještě před nalezením dívky policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Do pátrání se zapojilo přes 200 českých i německých záchranářů a také dobrovolníci. Až v úterý odpoledne policie oznámila, že dívku našli živou. V lese tedy v mrazivých teplotách přečkala dva dny.

Tagy: