Hořejší: Děti bych s testováním nechal na pokoji. Školy semeništěm covidu nebudou

Václav Hořejší

Václav Hořejší považuje současnou koronavirovou situaci za uspokojivou

Imunolog Václav Hořejší považuje současnou koronavirovou situaci v České republice za více než uspokojivou. „V současnosti má covid u nás charakter lehkého respiračního onemocnění,“ řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Vyjádřil se také k ministrům a umělcům bez respirátorů na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech či testování ve školách.

Počet aktivních případů onemocnění COVID-19 v ČR je v současnosti nižší než 2 000, hospitalizovaných je méně než 100.

„Letošní situace je naprosto jiná než ta loňská. Důležitá čísla, jako jsou úmrtí, počet hospitalizací či těžkých průběhů, jsou daleko menší. Populace je silně promořená, přes polovinu Čechů je navíc proočkováno druhou dávkou vakcíny. To je mé vysvětlení pro ta dobrá čísla,“ řekl Václav Hořejší ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ostrakizace neočkovaných žáků?

I proto považuje některá pravidla, která hodlá od září zavést ministerstvo školství na školách, za zbytečná. Pokud žáci nebudou očkovaní ani testovaní, budou muset nosit roušku i během výuky. Stejně tak se nebudou moci zapojit do tělocviku ve vnitřních prostorách ani do hodin hudební výchovy, pokud se bude zpívat.

„Děti bych možná nechal na pokoji a zkusil bych školy i bez testování, s vyhodnocením třeba za dva týdny. Neostrakizoval bych žáky, jejichž nezodpovědní rodiče je nechtějí nechat očkovat nebo testovat. Školy semeništěm covidu nebudou,“ předpověděl imunolog.

I když by byl pro uznávání protilátek jako dokladu bezinfekčnosti, Čechům doporučuje, aby se proti covidu nechali naočkovat. „I vakcinovaní lidé mohou úspěšně přenášet variantu delta. Proto by se každý měl dát očkovat a nespoléhat na kolektivní imunitu,“ dodal.

Stát má dodržování opatření vynucovat

Hořejší rovněž okomentoval probíhající filmový festival v Karlových Varech. Mnoho umělců i politiků totiž bylo v souvislosti s touto akcí kritizováno za to, že v sálu neměli zakrytá ústa a nos.

„Omezení už je málo, ale i ta se dodržují lajdácky, napůl. Platí u nás nějaké zákony a další závazná opatření a lidé je mají dodržovat. Na státu je, aby to vynucoval, jinak se vystavuje nebezpečí, že lidi budou kašlat i na další zákony. Pak si může třeba každý říct, že přestane jezdit 50 kilometrů za hodinu ve vesnicích,“ zmínil imunolog.

Tagy: