Dezinformátor Zítko je na svobodě, zadržen byl na konci června. Měl šířit poplašnou zprávu

Pavel Zítko u okresního soudu v Chomutově.

Dalibor Zítko je ve vazbě

Pavel Zítko obžalovaný z šíření poplašné zprávy byl v pátek propuštěn z vazby. Ve Vazební věznici Litoměřice byl od letošního srpna. U okresního soudu v Chomutově s ním pokračovalo hlavní líčení, ke kterému dorazil i Zítkův nový obhájce. Na páteční jednání Zítka ještě vedla eskorta. Ve vazbě byl již od června, kdy ho zadržela na území Slovenska tamní policie.

Česká policie po Zítkovi letos v dubnu vyhlásila pátrání. Před tím se nedostavil k chomutovskému soudu. Později byl zadržen na Slovensku. Tamní policie Zítka na základě evropského zatýkacího rozkazu zadržela na konci června, soud v Nitře na něj o několik dní později uvalil předběžnou vazbu.

ČTĚTE TAKÉ: Řidiče autobusu v Praze kopal kolenem do hlavy, policie muže dopadla. Pomohly i Krimi zprávy

Soud byl v pátek opět pod dohledem policie. Dorazili i psovodi a služební psi. V okolí budovy okresního soudu bylo ráno několik policejních vozidel. Síň hlídala justiční stráž. Zítko pokračoval ve své obsáhlé výpovědi. U soudu platila opatření, aby byl zajištěn klidný průběh jednání. Líčení se mohlo účastnit maximálně 16 lidí. Všichni Zítkovi příznivci se do síně dostali, přišlo jich méně než minule.

Během minulého hlavního líčení, které se uskutečnilo na konci srpna, Zítko odmítl vinu. Advokát Filip Geryk ČTK sdělil, že Zítka již nezastupuje. Na páteční jednání dorazil nový obhájce, jenž nechtěl být na fotografiích a videích, které si pořizovali přítomní novináři.

Osmapadesátiletý Zítko bývá označován za dezinformátora. Obžalobě čelí kvůli tomu, že v době pandemie covidu zpochybňoval existenci viru a ve svých videích mluvil o negativních zdravotních důsledcích očkování proti koronaviru. Uvedl třeba, že očkování proti covidu-19 vedlo k potratům a lidem po něm houstla krev. Trestné činnosti se dopouštěl v době, kdy byl vyhlášen nouzový stav, řekl státní zástupce David Verner. Zítkovi hrozí až osm let za mřížemi.

Zítko chtěl kandidovat při loňských volbách na prezidenta, ale nepředložil dostatek občanských podpisů, proto ho ministerstvo vnitra do voleb nepustilo. V minulosti na sebe upozornil i u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu několika obžalovaným.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Teprve 15letý školák měl na Klatovsku znásilnit o 30 let starší ženu. Využil její opilosti

Tagy: