Diabetici podceňují vyšetření očí. S diagnózou pomáhá i umělá inteligence Aireen

Počet diabetiků v populaci neustále roste. Důvodem je nejen lepší diagnostika, ale především nezdravý životní styl, který je jednou z příčin diabetu 2. typu, jímž trpí většina pacientů. Kromě nutnosti pravidelné kontroly hladiny cukru v krvi a dodržování diety má cukrovka vliv i na rozvoj dalších zdravotních komplikací.

„Diabetikům s dlouhodobě vysokou hladinou cukru hrozí vážné komplikace, jako je poškození ledvin až k nutnosti dialýzy, poškození cév, které může vyústit v infarkt, mrtvici nebo amputaci končetiny, nebo poškození očí končící slepotou,“ upozorňuje diabetolog profesor Prázný, vedoucí lékař Diabetologického centra VFN v Praze a předseda České diabetologické společnosti ČLS JEP.

Jednou z nejčastějších komplikací diabetu je posledně zmíněné poškození oční sítnice – tzv. diabetická retinopatie, kterým trpí více než 11,7 % diabetiků. „Všichni diabetici by měli v rámci prevence alespoň jednou ročně absolvovat vyšetření očí, aby se odhalily případné změny a včas zahájila léčba, která zabrání poškození zraku nebo oslepnutí,“ vysvětluje dále diabetolog profesor Prázný. I přes nespornou důležitost pravidelných očních prohlídek na ně ovšem až 40 % diabetiků vůbec nechodí.

Úsporu času nejen lékařům, ale i pacientům nabízí nový český zdravotnický prostředek Aireen®, který dokáže během pouhých 30 sekund diabetickou retinopatii diagnostikovat, a to i ve fázi, kdy ještě není pacientem rozpoznatelná. „Velkou výhodou této technologie je, že umožňuje vyšetření diabetické retinopatie přímo v ordinacích diabetologů nebo praktických lékařů. Podmínkou je pouze potřebné vybavení, v tomto případě software, který lze nahrát do počítače, a sítnicová kamera. Naší vizí je zjednodušit vyšetření a z jedné fotografie oka v budoucnosti diagnostikovat celé spektrum nemocí,” vysvětluje David Navrátil, zakladatel Aireen®. Pacienti s cukrovkou tak budou moci podstoupit potřebná oční vyšetření v rámci běžných prohlídek a zamezit tak riziku ztráty zraku v důsledku zanedbané prevence.

Tagy:
umělá inteligence cukr pacient diagnóza Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně Všeobecná fakultní nemocnice v Praze diabetes mellitus diabetická retinopatie