Dietoložka Nichole Andrewsová, která se snaží předejít vhodnou stravou rakovině, informovala o potravinách a nápojích, kterým se v zájmu svého zdraví vyhýbá, a zmínila i ty, které naopak konzumuje. Mezi nimi možná leckoho překvapí, že je i párek v rohlíku. Lidem radí, aby postupovali stejně.
Nichole Andrewsová, která vystupuje pod jménem The Oncology Dietician, je registrovaná dietoložka a odbornice se specializací na onkologii, informuje web Daily Star. V příspěvku na TikToku, který má 2,9 milionu zhlédnutí, prozradila, jaké potraviny a pokrmy jsou na jejím seznamu. „Vím, jak účinná a přínosná může být výživa, která pomáhá pacientům zlepšit výsledky léčby a snížit riziko návratu onemocnění,“ uvedla v příspěvku. „Bohužel koluje mnoho mylných informací, které lidem brání ve zdravém stravování, takže jsem ráda, že mohu tyto omyly objasnit a pomoci jíst s jistotou,“ dodala.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Demenci i Alzheimer mohou odhalit i problémy s chůzí. Podívejte se na skryté příznaky
Ve videu Nichole vysvětluje, proč se vyhýbá jednotlivým položkám na svém seznamu, počínaje alkoholem, protože „nepomáhá v prevenci rakoviny“. „Nekonzumuji žádný alkohol. Všechny druhy alkoholu, včetně červeného vína, zvyšují riziko vzniku šesti různých druhů rakoviny. Příčinou je obsažený ethanol. Jakákoli, byť i malá, konzumace alkoholu okamžitě zvyšuje riziko rakoviny,“ zdůraznila Andrewsová.
Druhou položkou na seznamu byly feferonky a zpracované maso. „Zpracované maso zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku při jakémkoli množství. Ať už jde o feferonky nebo předpřipravené maso, každá konzumace tohoto typu potravin zvyšuje riziko rakoviny,“ sdělila.
Jako třetí položku uvádí uzeniny a jako čtvrtou doporučuje vyhýbat se kalorickým bombám v nápojích. „Když jdu na jídlo ven, neobjednávám si sladké nápoje,“ popsala. Zastává prý názor, že je důležité udržovat zdravou hladinu tělesného tuku pomocí vyváženého kalorického příjmu a zdůrazňuje: „Dbát na nízkou hladinu tělesného tuku znamená vyvážený příjem kalorií. Nechci, aby moje kalorie pocházely z limonád. Když si při jídle venku dáte velkou limonádu, přidá vám spoustu zbytečných kalorií,“ vysvětlila.
Místo sladkých nápojů volí hydrataci bez cukru. „Když jdu na jídlo, objednám si vodu, neslazený ledový čaj nebo dietní limonádu,“ sdělila. Nadměrná tuková tkáň totiž podle ní může zvýšit riziko vzniku až 13 různých typů rakoviny. To jí však nebrání v oblibě párků v rohlíku, které jednoduše připravuje zdravěji – nahrazuje zpracované maso domácí směsí z čerstvé klobásy, vložené do celozrnné housky.
Kravské mléko doporučuje
Šestým tipem, který Nichole doporučuje, je omezit cukr a upřednostnit umělá sladidla, která podle ní nezvyšují riziko rakoviny. Na sedmém místě jejího seznamu je snížení příjmu červeného masa. „Červené maso samo o sobě nezvyšuje riziko rakoviny, avšak pokud konzumujete více než 500 gramů týdně, zvyšuje to riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Obvykle se snažím omezit se na jednu porci červeného masa týdně nebo ho nejím vůbec. Při jídle v restauraci nebo vaření doma se zaměřuji na kuřecí, krůtí, ryby a mořské plody nebo na rostlinné bílkoviny, jako je sója,“ popsala.
Dietoložka zdůraznila, jak důležité je správně vybírat kávu. „Miluji kávu, je bezpečná a nezvyšuje riziko rakoviny. Objednávám si buď malou velikost, nebo ji dám méně sladkou, což snižuje kalorie, protože některé nápoje mohou mít až 800 kalorií,“ uvedla Andrewsová.
Dietoložka zdůraznila, jak důležité je správně vybírat kávu. Zdroj: Profimedia.cz
Dietoložka zdůraznila, jak důležité je správně vybírat kávu. Zdroj: Profimedia.cz
Dietoložka zdůraznila, jak důležité je správně vybírat kávu. Zdroj: Profimedia.cz
Nadměrná konzumace červeného masa může též zvýšit riziko rakoviny. Zdroj: Profimedia.cz
Nadměrná konzumace červeného masa může též zvýšit riziko rakoviny. Zdroj: Profimedia.cz
Lidé by se měli též vyhýbat vysoce kalorickým nápojům a limonádám. Zdroj: Getty Images
Lidé by se měli též vyhýbat vysoce kalorickým nápojům a limonádám. Zdroj: Getty Images
Nichole v devátém bodě prozradila, že si nikdy nevybírá bílé pečivo. „Celozrnné obiloviny vám pomohou snížit riziko rakoviny tlustého střeva a prsu a dodají vám také více vlákniny a živin,“ popsala.
Na závěr uvedla, že dává přednost kravskému mléku před rostlinnými alternativami a prohlásila: „Vždycky si vybírám kravské mléko, vždycky si vybírám mléčné výrobky, které jsou plné živin. Rostlinná mléka si nevybírám, protože mají málo bílkovin. Díky vysokému obsahu vápníku kravské mléko navíc pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva,“ popsala.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Špatná nálada, agrese či nechuť chodit mezi lidi. Jak přemoci podzimní depresi?