Babiš chce po volebním triumfu pro ANO post místopředsedkyně Senátu. Finančně si polepší

Andrej Babiš přichází na narozeninovou oslavu Miloše Zemana v Hluboké nad Vltavou.

Andrej Babiš komentuje výsledky senátních voleb

Senátní volby poprvé v historii vyhrálo ANO a jeho předseda a bývalý premiér Andrej Babiš předpokládá, že by hnutí mělo mít nárok na post místopředsedy Senátu. Ve funkci by se mu líbila například kolegyně Jana Mračková Vildumetzová, kterou voliči do horní parlamentní komory poslali už v prvním kole. Triumf ve volbách přinese i více peněz do stranické pokladny díky státnímu příspěvku za mandát senátora.

Hnutí ANO si připsalo premiérové vítězství v senátních volbách, když v nich letos získalo osm mandátů z 27 možných. Dva senátory si zajistilo už v prvním kole, ve finále dalších šest. Kandidáti stran vládní koalice zvítězili dohromady v 15 obvodech. Ve zbývajících se prosadili zástupci SOCDEM, SEN 21, Přísahy a Stanislav Balík jako nezávislý kandidát.

ČTĚTE TAKÉ: Ubránili jsme Senát před populisty. Vláda ve volbách porazila Babišovo ANO, řekl premiér Fiala

„Doufám, že naši senátoři budou více slyšet a budou opozicí proti asociálním návrhům Fialovy vlády. Doposud byl Senát jednoznačně provládní,“ prohlásil Andrej Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Už odpoledne se vyjádřil, jak by se mohlo proměnit vedení horní komory parlamentu. „Podle zvyklostí, které Senát má, bychom mohli mít nárok na jednoho místopředsedu,“ řekl předseda hnutí ANO novinářům v Hluboké nad Vltavou, kde se účastní oslavy 80. narozenin bývalého prezidenta Miloše Zemana.

Kdo z kandidátů ANO by post ve vedení horní komory parlamentu mohl obsadit? „Podle energie, tahu na branku a vůle si myslím, že by to mohla být Jana Mračková Vildumetzová,“ odpověděl Babiš a také doplnil, že je důležité, aby v Senátu byl konečně slyšet objektivní hlas.

„Senát by se měl chovat nějak objektivně vůči zákonům. Když jsme byli v menšinové vládě, Senát často vracel zákony, kdežto ten stávající nebyl vůbec nějakým způsobem kritický vůči zákonům, které vždycky protlačila 108," uvedl s narážkou na 108 koaličních poslanců ve Sněmovně.

Je mu líto, že v obvodu Benešov neuspěla poslankyně a někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková nebo v Břeclavi lékař a poslanec Miloslav Janulík.

Společný klub ANO a SOCDEM může být poprvé v historii s nejméně 13 členy třetí nejsilnější frakcí v Senátu, přičemž ANO může mít poprvé místo v jeho vedení. Tato frakce si bude muset najít nového předsedu, neboť její dosavadní šéf Miroslav Adámek (za ANO) senátorský mandát letos neobhájil.

Vítězné ANO si díky svému volebnímu výsledku polepší na státním příspěvku za mandát senátora. Místo pěti bude mít nově sedm mandátů, což znamená, že od státu dostane o 6,3 milionu korun navíc.

Pohorší si naopak ODS, která přišla o pět mandátů. Její příspěvek od státu tak klesne o 4,5 milionu korun. Příspěvek ze státního rozpočtu na mandát poslance a senátora činí ročně 900 tisíc korun.

Mezi ekonomicky poražené patří i Piráti. Vzhledem k tomu, že jejich senátor Lukáš Wagenknecht neobhájil svůj mandát v Praze 8, přijdou ročně právě o 900 tisíc korun. Shodně o jeden mandát si polepšily STAN a TOP 09, takže jejich příspěvek jim naopak o stejnou částku vzroste. Příspěvek pro koaliční KDU-ČSL zůstane stejný, protože bude mít nadále 12 mandátů.

Finální výsledky druhého kola senátních voleb pro celou Českou republiku i jednotlivé volební obvody můžete sledovat na této přehledné stránce.

VIDEO: Po povodni je pan Petr bez elektřiny. Unavený a promrzlý se děsí, co bude dělat v zimě

Tagy:
peníze Andrej Babiš finance hnutí ANO volby ANO 2011 senátní volby příspěvěk Jana Mračková Vildumetzová Senát Parlamentu ČR