Po povodni je pan Petr bez elektřiny. Unavený a promrzlý se děsí, co bude dělat v zimě

Tisíce lidí zůstávají po povodni bez elektřiny.

Život bez elektřiny

Tisíce lidí zůstávají po povodni bez elektřiny, přestože ji v těžké situaci velmi potřebují – nemohou tak například vysoušet své domy. Petr Růžička z Mikulovic na Jesenicku se se svou rodinou dočká elektřiny možná až za měsíc. Do té doby si musí nějak poradit.

V nynějších dnech je venku tma už kolem půl sedmé večer. Zkracující se dny vyhlíží Petr Růžička s obavami, stihne totiž méně práce. Po domě už automaticky chodí s ruční svítilnou. „Je teda dost zima. Neměl jsem čas ještě zatopit,“ popsal Růžička pro CNN Prima NEWS. Dodal, že rodinní známí jim dovezli alespoň vozík dřeva. „Co jsme měli dřevo a uhlí, tak uplavalo, plyn nejde,“ vysvětlil Růžička.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Splašky z Ostravy znečišťují Polsko. Voda bude kontaminovaná několik let, míní tamní rybáři

Co bude dělat v zimě, neví. Teplé jídlo nebo čaj mají jen díky plynové bombě. „Vaří se jenom konzervy, co jsme dostali od armády,“ řekl.

Světlo a práci na záchraně domu v tuhle chvíli zachraňuje elektrocentrála. „Člověk nakopne elektrocentrálu, rozsvítím si dvě světla a ještě můžu po večerech bouchat,“ popsal Růžička. Jenomže provoz elektrocentrály se dost prodraží. „Když to člověk použije jenom tak, je to deset litrů benzínu denně. Když na to napojí sbíječky, je to dvacet litrů. To je sedm set korun,“ uvedl.

Pan Růžička prý spí zhruba čtyři až pět hodin denně. „Žádný volný čas není, člověk pořád dělá,“ sdělil Růžička, který je prý po celém dni unavený a promrzlý. Jemu i jeho rodině zůstal jediný pokoj, ze kterého udělal noclehárnu a kde se aspoň trochu zahřeje. „Zachumláme se do peřin a ráno člověk vstane do 13 stupňů – do vlhka a mokra,“ popsal.

Tma kromě jiného nahrává rabování. I z toho mají místní strach. Kdy se dočkají veřejného osvětlení, zatím neví. V Moravskoslezském kraji už řeší devět případů rabování.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dojemné shledání se zachráncem po povodních. Nemáme slov, neudrželi slzy manželé z Jesenicka

Tagy: