Přeplněné čekárny a zahlcené ambulance. Protest lékařů brzy zasáhne drtivou většinu nemocnic

Nemocnice v Boskovicích

Jak budou fungovat nemocnice?

Přetížené ambulance nebo nekonečné čekání. To by mohl způsobit protest lékařů, kteří se bouří proti systému přesčasů. Nemocnice budou muset omezit některé plánované výkony tak, aby dokázaly zachovat kompletní akutní péči.

Do dne D zbývá už jen týden. Současný systém přesčasů je podle lékařů neúnosný. Ministr zdravotnictví ale tvrdí, že jeho úřad udělal vstřícné kroky. „Nabídli jsme navýšení tabulkových platů, nabídli jsme vše, co je možné. Naše návrhy ale nebyly přijaty. Pokud se nechce jedna strana za žádnou cenu dohodnout, pak dohoda není možná,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

ČTĚTE TAKÉ: Ve zlínské nemocnici odmítá přesčasy většina lékařů. Omezí se plánovaná péče i ambulance

Protest se dotkne drtivé většiny nemocnic. V jihomoravském kraji například i Boskovic. „Podporujeme naše lékaře v jejich protestu, protože víme, že jsou opravdu přetížení a je jich málo. Všichni napínáme síly, aby naši pacienti měli zajištěnou akutní péči,“ řekla starostka Boskovic Jana Syrovátková.

Urgentní příjem zůstane v Boskovicích v provozu. Jenom si možná i pár hodin počkáte. „Dotkne se to pacientů, prodlouží se čekací doby a dostupnost péče. Plánovaná operativa bude kompletně omezená,“ sdělil jednatel nemocnice Boskovice Miloslav Kavka.

Krizi řeší i v Pardubickém kraji, kde se z přesčasů vyvázala téměř polovina lékařů. „Naše vedení obdrželo přibližně čtyřicet procent výpovědí z dohod konaných mimo pracovní poměr,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„To znamená nejenom omezení plánované péče, ale také riziko v některých oblastech akutní nebo neodkladné péče. Jsou s tím samozřejmě spojená i finanční rizika,“ dodal generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottwald.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kolaps ve zdravotnictví? Pacienty čeká velmi nepříjemný prosinec, varuje lékařská komora

Tagy: