Prymula: Přidání lékařům nic nevyřeší. Musíme zásadně snížit počet zdravotnických zařízení

Roman Prymula

360° 21.11.2023

Situace v českém zdravotnictví není příliš příznivá. Lékaři se dnes nedohodli s ministerstvem zdravotnictví na růstu platů, ozývají se i ohledně nevyhovujícího systému. Podle epidemiologa Romana Prymuly musí dojít k zásadnímu snížení počtu zdravotnických zařízení. „Přidání peněz lékařům nic nevyřeší,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Českému zdravotnictví podle Prymuly chybí koncepce. Nevyřešené věci ho prý začínají dobíhat, jako příklad uvedl vysoký průměrný věk pediatrů. „Aby se systém nezhroutil, dostali neuvěřitelně přidáno, meziročně ve vyhlášce asi 18 procent. Ale to nevyřeší problém, že jich je málo, to je víceméně zamezení, aby intenzivně reptali,“ vysvětlil. V dalších letech se podle něj bude tato situace opakovat.

ČTĚTE TAKÉ: Odboráři odmítli Válkovu nabídku. Zdravotníkům chtěl navýšit odměny o 8,5 miliardy

Prymula zdůraznil, že by měl být v Česku dramaticky zredukován počet zdravotnických zařízení. Dostupnost péče je v zemi podle něj velmi vysoká. „Máme zdravotnická zařízení po deseti kilometrech a to určitě není nutné. Neustále nám narůstá spirála nákladů,“ sdělil.

„Sváděli jsme to na covid – a v covidové době tady byl extrémní nárůst. Ale covid skončil a ten nárůst pokračuje,“ řekl Prymula. Pokud nedojde k zastavení tohoto trendu, pojišťovny podle něj do dvou let skončí v minusu, takže je potřeba to neprodleně začít řešit.

Cestou z krize by mohl být i větší podíl pacientů na celém chodu systému, například v podobě komerčního připojištění nebo určitých „spoluplateb“. „Asi nikdo neumře hlady, když si koupí elementární acylpyrin nebo primární léky na virózy,“ upřesnil Prymula. Zdůraznil, že se to samozřejmě netýká onkologických onemocnění nebo náročných zákroků, které musí plně hradit stát.

Tagy: